Waarom hadden sommige dino's korte voorpoten? Ontdekkers denken verklaring gevonden te hebben na vondst nieuwe soort

Onderzoekers hebben in Argentinië een nieuwe vleesetende dinosaurussoort met korte voorpoten ontdekt, de Meraxes gigas. Het reusachtige dier van meer dan 10 meter lang doet denken aan de Tyrannosaurus rex, maar is er niet aan verwant. Het skelet doet ook vermoeden dat de korte voorpoten wel degelijk nut hadden.

Een schedel van 1,20 meter, een lengte van 10 meter en een gewicht van ongeveer 4 ton: de Meraxes gigas was een gigantische dinosaurus die net zoals de T. rex opvallend korte voorpoten had. Ze zouden ongeveer de helft van de schedel gemeten hebben. "Het dier kon ze dus niet gebruiken om zijn mond te bereiken", vertelt Peter Makovicky van de Universiteit van Minnesota in de VS aan AFP. Hij vond het fossiel samen met onderzoekers van het Argentijnse Ernesto Bachmann Paleontological Museum.

In 2012 ontdekten de paleontologen eerst de schedel in het noorden van Patagonië in Argentinië. Daarna zou de opgraving van de rest van het fossiel vier jaar duren. Deze week maakten de onderzoekers hun ontdekking bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.  

De dinosaurus is genoemd naar een draak uit de populaire fictieboeken (en -serie) Game of Thrones en behoort tot de familie van de Carcharodontosauridae, ook wel haaientandhagedissen genoemd.

Reuters

Poten hadden nut

Dat de reusachtige vleeseter moest overleven met voorpoten van 60 centimeter zou volgens de onderzoekers geen nadeel zijn geweest. "Ik ben ervan overtuigd dat deze proportioneel kleine poten een functie hadden", vertelt hoofdonderzoeker Juan Canale. "Het skelet vertoont grote aanhechtingspunten van spieren en volledig ontwikkelde schoudergordels. Wat betekent dat die poten uitgerust waren met krachtige spieren."

Ik vermoed dat ze voor de mannetjes een rol speelde bij de voortplanting

Juan Canale, hoofdonderzoeker

"Ik vermoed dat ze voor de mannetjes een rol speelden bij de voortplanting. Zo konden ze de vrouwtjes vasthouden tijdens het paren. Wat ook kan, is dat ze hun poten gebruikten om zichzelf te ondersteunen om weer overeind te geraken na een breuk of val", vertelt Canale. 

Op Instagram poseert hoofdonderzoeker Juan Ignacio Canale bij de schedel van de nieuwe dinosaurus: 

Volgens collega Makovicky toont deze dinosaurus aan dat een groot hoofd het belangrijkste element werd om mee te jagen. Het verving de functie die de bovenste ledematen hadden bij kleinere soorten. Ook twee andere soorten, de Tyrannosaurus en de Abelisauridae ontwikkelden daardoor kleinere poten.

De Meraxes gigas was overigens geen familie van de welgekende Tyrannosaurus of T. rex. "Hij is geen voorvader of tijdgenoot", vertelt Canale aan CNN. De M. gigas stierf bijna 20 miljoen jaar voor de T. rex uit. Buiten de kleine voorpoten hebben de twee evolutionair dus weinig met elkaar gemeen.

Meest gelezen