BlackRock is bullish over klimaat-ETF’s: dit jaar al 2,7 miljard dollar geïnvesteerd

‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock heeft succes met zijn klimaat-ETF’s: er werd dit jaar al zo’n 2,7 miljard dollar in geïnvesteerd, waardoor de negen ETF’s (indextracker) die het beheert nu een totale marktwaarde van 11,6 miljard dollar hebben.

Het gaat volgens Bloomberg om de iShares MSCI ESG Enhanced UCITS ETF’s. Dat zijn negen ETF’s die zich toeleggen op een breed scala aan aandelen. Wat zij echter allemaal gemeen hebben, is dat ze allemaal sterk inzetten op de klimaatdoelstellingen die tijdens het klimaatakkoord van Parijs werden afgesproken.

Manuela Sperandeo, het hoofd van duurzame indexering in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) bij BlackRock in Londen, vertelde aan Bloomberg dat het klimaat een steeds grotere prioriteit wordt van Europese investeerders. Dat uit zich in het succes van de klimaat-ETF’s van BlackRock. 

Toch zouden veel beleggers zich steeds meer vragen stellen bij de beleggingskeuzes van beheerders van milieufondsen. In Europa alleen al zouden investeerders in het voorbije jaar zo’n 117 miljard dollar uit zogenaamde ‘lichtgroene’ fondsen hebben gehaald. Dat zijn fondsen die milieu- of sociale kenmerken bevorderen, maar die minder diepgaand zijn dan de donkergroene fondsen zoals die van BlackRock. 

Fondsen van BlackRock behoren tot exclusief clubje

Donkergroene fondsen hebben duurzame belegging als hun primaire doel. Producten in deze categorie moeten in de EU bijvoorbeeld zijn afgestemd op het klimaatakkoord van Parijs en moeten bijdragen aan het hoofddoel daarvan: de wereldwijde temperatuurstijging beperken tot 1,5 graden Celsius. 

Om bij de categorie lichtgroene fondsen te horen, moet veel minder worden gedaan: volgens Responsability Investments, een Zwitserse beleggingsonderneming, volstaat het om bijvoorbeeld simpelweg een aantal producten uit een fonds uit te sluiten

Om die reden worden donkergroene fondsen als aanzienlijk groener beschouwd dan hun tegenhangers. De classificatie is dan ook veel moeilijker te behalen: slechts 2,8 procent van alle fondsen in de EU zouden voldoen aan de voorwaarden, tegenover maar liefst 21,7 procent die als lichtgroen worden bestempeld. 

Het succes van BlackRocks ETF’s en de afnemende populariteit van lichtgroene fondsen is dus goed nieuws voor voorstanders van het klimaatakkoord van Parijs: investeerders lijken steeds meer in te zetten op fondsen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. 

(jvdh)

Meer