Voorkom een voedselvergiftiging op kamp met deze tips van het Voedselagentschap

Nu de jeugdkampen na twee coronajaren weer normaal kunnen verlopen, zou het jammer zijn het ravotten te laten vergallen door een voedselvergiftiging. Met deze tips van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hoef je je geen zorgen te maken.

Eerst even dit: elke zomer zijn er zo’n 3.000 kampen. Slechts een kleine minderheid daarvan wordt ook effectief getroffen door voedselvergiftiging. Als kinderen en jongeren ziek worden op kamp, is er meestal iets anders aan de hand. Vaak is de boosdoener bijvoorbeeld het norovirus.

Volgens het FAVV was er deze zomer nog geen enkel kamp met voedselvergiftiging. Er leek even een uitbraak op een scoutskamp in Beauraing, maar dat was vals alarm. Toen het FAVV ter plaatse kwam, bleek dat er per ongeluk water uit de rivier als drinkwater was gebruikt.

1. Check de waterkwaliteit

En zo komen we meteen ook bij de eerste tip: controleer de waterkwaliteit. Komt het water van de kraan of uit een opslagtank? Check of het drinkbaar is. Bij twijfel kan je het water koken en laten afkoelen voor je het inschenkt. Zwemmen kinderen in een rivier of beek, voorkom dat ze dat water binnen krijgen.

2. Was je handen

Sinds corona is het een gewoonte geworden en het is een goede gewoonte om te blijven aanhouden. Was je handen na elke activiteit en voor je aan tafel gaat en wanneer je van het toilet komt. Ga zeker bij jonge kinderen na of de handen effectief proper zijn.

3. Vervang regelmatig handdoeken

Een afwashanddoek kan snel muf ruiken en wordt snel vuil. Wassen is aangeraden, mocht dat niet kunnen op de kampplaats kan je de handdoek laten weken in kokend water. Droog je handen af aan een papier: microben worden zo veel minder makkelijk doorgegeven.

4. Bewaar eten op de juiste temperatuur

Vlees, vis, vegetarische alternatieven… bewaar ze in de koelkast. Is er geen koelkast op kamp, let dan op de aankoop van gekoelde producten. Ga desnoods meermaals per dag naar de winkel. Gebruik koeltassen voor je winkelbezoek. Vrienden worden met de buren die wel een koelkast hebben, helpt ook.

Zorg dat rauwe levensmiddelen gescheiden blijven van klaargemaakte gerechten, respecteer de bewaarinstructies op de verpakking, gebruik het materiaal dat je hebt gebruikt om het ene gerecht klaar te maken niet tijdens de bereiding van een andere maaltijd en laat geen keukengerei rondslingeren.

Restjes kunnen enkel nog worden hergebruikt als ze goed bewaard worden in afgedekte doosjes en het liefst onmiddellijk terug in de koelkast werden gezet. Als de restjes meer dan 2 uur op tafel hebben gestaan, of bij twijfel, moeten ze worden weggegooid.

Neem voldoende bewaardozen of vershoudbakjes mee die enkel en alleen bestemd zijn voor voedsel.​ Was deze na elk gebruik af met drinkbaar water en afwasmiddel. Als het metalen doosjes zijn kan je ze zelfs even koken in water, dé perfecte manier om ze te desinfecteren.

Vergeet niet om je afvalcontainers ver weg te houden van de plaats waar de maaltijden worden bereid en hou ze gesloten.

5. Doorbakken, maar niet aangebrand

Ga je barbecueën? Let er dan op dat het vlees, vis en de vegetarische gerechten niet aanbranden. Vermijd tijdens het bakken contact met directe vlammen. Zo voorkom je het ontstaan van schadelijke stoffen. Die zijn op lange termijn schadelijk voor de gezondheid.

Als je op een meer klassieke manier vlees, vis of gevogelte bakt, let er dan op dat alles voldoende gebakken is of tot de kern is verhit. Niet genoeg doorbakken kip bijvoorbeeld kan een broeihaard zijn van salmonella.

Het FAVV ondersteunt jeugdleiding door op voorhand tips te geven en ook opleidingen te organiseren. Ook de Ambrassade, de koepelorganisaties van het bredere jeugdwerk, biedt ondersteuning voor voedselveiligheid.

Meer tips van het FAVV vind je hier. 

Meer tips van de Ambrassade vind je hier. 

Meest gelezen