Vaten met mogelijk drugsafval gevonden in Maaseik

In Maaseik heeft een wandelaar 35 vaten met mogelijk drugsafval gevonden. De vaten van elk twintig liter waren gedumpt op een zandweg aan de Fabrieksweg. Ze waren nog intact en zijn intussen opgeruimd. De federale politie is een onderzoek gestart.

Gisteren werd er op een zandweg aan de Fabrieksweg in Maaseik een sluikstort aangetroffen door een wandelaar. Hij verwittigde de politiezone Maasland. Het gaat om 35 vaten van 20 liter met vermoedelijk toxisch afval, afkomstig van een drugslab. De brandweer werd opgeroepen om de dumpingplaats veilig te stellen. De adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) kon gelukkig geen lekken vaststellen. Intussen werd het afval opgeruimd, het onderzoek wordt nu verder gezet door de federale politie Limburg.

Voor Limburg gaat het over de vijfde dumping van drugsafval dit jaar. Ook werden dit jaar al 3 drugslabs ontdekt. Vorig jaar werden 13 dumpingen ontdekt naast 7 drugslabs. Het parket Limburg blijft oproepen om verdachte situaties te melden via het anoniem drugsmeldpunt 0800 208 77 of via de website. Op de website staan ook alle aanwijzingen die kunnen wijzen op drugsafval of een lab.

Verdachte gedragingen

Enkele mogelijke aanwijzingen van drugsafval zijn een bruine vloeistof, witte dampen, een chemische geur en verkleurd of afgestorven fauna en flora. Daders gebruiken vaak bestelwagens of aanhangwagens zonder nummerplaten of met vreemde nummerplaten, ook vaak Nederlandse nummerplaten. Ze rijden vaak 's avonds, 's nachts of tegen de zeer vroege ochtend in afgelegen gebieden en kunnen een oliespoor achterlaten. Mogelijke aanwijzingen van een drugslab zijn afgeplakte ramen. Als er veel beweging is op ongebruikelijke uren zoals 's nachts van personen die er normaal gezien nooit komen, kan dat ook wijzen op een drugslab.

Meest gelezen