Nieuwe vaccinatiecampagne tegen coronavirus start op 12 september: 4,5 miljoen Vlamingen zullen een brief krijgen

Vanaf 12 september start Vlaanderen een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus op. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) meegedeeld. Volgens haar zullen in totaal 4,5 miljoen Vlamingen een brief krijgen. Zowat de helft van hen zal worden aangeraden om zich te laten vaccineren, de andere helft wordt gewoon uitgenodigd. 

"Prioritair gaat het over mensen die 65-plus zijn, mensen met een verzwakte immuniteit en het zorgpersoneel", zegt Crevits. "Na die groep is het de bedoeling om iedereen die ouder dan 18 is de kans te geven om zich te laten vaccineren." In totaal gaat het om 4,5 miljoen mensen.

Het is de bedoeling om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen de kans te geven om een vaccin te krijgen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

Wie ouder is dan 65, een verzwakte immuniteit heeft of tot het zorgpersoneel hoort, komt eerst aan de beurt. "Hier willen we eerst een prik geven en we voorzien daarvoor een periode van zo'n 14 dagen waarbij het alle hens aan dek is", zegt Crevits. "Vervolgens komt er een periode waarin we alle andere mensen de kans zullen geven zich te laten vaccineren."

Volgens Crevits wordt het een nieuwe intensieve vaccinatiecampagne die een 8-tal weken zal duren. "Het is de bedoeling om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen de kans te geven om een vaccin te krijgen."

Ik hoop dat het de laatste keer is dat we de vaccinatiecentra opnieuw moeten vragen om paraat te zijn

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

De Vlaamse regering doet opnieuw een beroep op het 80-tal vaccinatiecentra die er nu nog zijn. "Ik hoop dat het de laatste keer is dat we de vaccinatiecentra opnieuw moeten vragen om paraat te zijn, maar het is de enig mogelijke manier om heel snel heel veel mensen te vaccineren", aldus Crevits. De minister overlegt nu al met mensen in de vaccinatiecentra zodat die zich goed kunnen voorbereiden.

"Ik hoop dat we uiteindelijk naar een systeem kunnen gaan zoals bij een griepvaccin, waarbij mensen een vaccin halen ofwel bij de huisarts of op de werkplek", zegt Crevits nog.

Minister Crevits legt uit hoe de nieuwe vaccinatiecampagne eruit zal zien.

Videospeler inladen...

Meest gelezen