Een houtskoolbarbecue, kamado of buitenkeuken? Zo maak je de gepaste keuze
HLN ShopHet zomert volop: tijd om die BBQ aan te steken dus! Is jouw barbecue aan vervanging toe? Profiteer dan van de solden om een nieuw exemplaar op de kop te tikken. Kies meteen voor het type grill dat écht aan jouw culinaire behoeften beantwoordt. Een klassieke barbecue, een hippe kamado of een complete buitenkeuken? HLN Shop helpt je kiezen.
Barbecue op houtskool
Van een compact tafelmodel tot een XL-versie: een houtskoolbarbecue bestaat in tal val maten en vormen. Allemaal werken ze op dezelfde manier: je vlees, vis of groenten worden boven gloeiendhete houtskool of briketten geroosterd. Culinaire meerwaardezoekers zweren vaak bij deze klassieke BBQ omdat het vuur voor die typische, rokerige smaak zorgt. Dé authentieke barbecuesmaak, volgens velen. Door het type houtskool aan je gerechten aan te passen, kan je zelfs nog intensere aroma’s creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stuk vlees met een Jack Daniels aroma? Wie grilt op houtskool doet de gezelligheid meteen oplaaien: een ideale keuze voor een leuke avond met vrienden of familie. Snel je vlees, vis of groenten roosteren zit er weliswaar niet in. De BBQ op temperatuur brengen vergt immers tijd én behendigheid. Pas als de kolen heet genoeg zijn, kan je beginnen grillen. Reken daarvoor toch op 30 tot 45 minuten. Kies je voor een model met een deksel? Dan kan je door met de ventilatiegaten te spelen makkelijk de temperatuur regelen. Hoe groter de luchttoevoer, hoe sterker het vuur aanwakkert en hoe meer de temperatuur stijgt. Een doorsnee houtskoolbarbecue kan al snel een temperatuur van 250 graden behalen. Ideaal om een steak te grillen. Helemaal handig zijn de exemplaren met dekselthermometer waarmee je makkelijk de temperatuur in de gaten houdt. Een groot budget hoef je voor een houtskoolbarbecue niet neer te tellen. Al vanaf 150 euro vind je een kwalitatief model. Tegenover al die voordelen staan ook enkele nadelen. Zo is een houtskoolbarbecue niet geschikt om op een balkon te gebruiken. Niet alleen omwille van de rookvorming die je buren stoort, maar ook voor de brandveiligheid. De kolen blijven namelijk nog uren nasmeulen. Je kan je BBQ dus ook pas schoonmaken eens hij helemaal afgekoeld is.
Voor- en nadelen houtskool
+ Betaalbaar
+ Authentieke rooksmaak
+ Hoge temperatuur
+ Flexibel (geen gas of elektriciteit nodig)
- Komt trager op temperatuur
- Rookvorming
- Niet geschikt voor op een balkon
- Veel schoonmaakwerk
Kies jij voor houtskool? Hier vind je een standaard barbecue mét accessoires of een exemplaar met dekselthermometer.
Kamado
De kamado: hobbykoks zijn er gek op. Niet verwonderlijk, want met deze culinaire allrounder kan je alle kanten uit. Vlees grillen, vis roken, pizza’s of brownies bakken, groenten stomen, een stoofpotje bereiden of hem aanwenden als slowcooker? Met temperaturen van 70 tot 450 graden kan de kamado tal van kooktechnieken aan. Door zijn veelzijdigheid verdient een kamado dan ook eerder de titel van buitenkeuken dan van barbecue. Zijn energiebron heeft de krachtpatser wél gemeen met een klassieke barbecue. Ook de kamado werkt met houtskool of brikketten, die mee voor de authentieke BBQ-geur en -smaak zorgen. Liefhebbers kunnen met extra rookchips nog meer aroma’s creëren. Een kamado bestaat uit een dikke keramische kuip en een zwaar keramisch deksel. Dankzij die oerdegelijke behuizing blijven de temperatuur en het vochtgehalte tijdens het bakken perfect onder controle. De gesloten keramieken buitenkoker zorgt er ook voor dat de warme lucht niet ontsnapt, waardoor deze culinaire topper aanzienlijk minder kolen verbruikt dan een klassieke BBQ. Dankzij het sterke materiaal doorstaat een kamado alle weersomstandigheden. Je kan hem winter en zomer buiten laten staan. En dat is maar goed ook, want dit zwaargewicht laat zich niet zomaar verplaatsen. Jaren geleden zette de ‘Big Green Egg’ de kamado op de kaart, maar intussen is er een erg ruime keuze aan betaalbaardere modellen. De prijs ligt sowieso hoger dan bij houtskoolbarbecues, maar voor enkele honderden euro’s heb je wél een hoogwaardige culinaire tool in huis die ook steeds meer restaurants in hun keuken integreren.
Plus- en minpunten kamado
+ Authentieke rooksmaak
+ Kan zowel hoge als lage temperaturen aan
+ Brede waaier aan kook-en baktechnieken
+ Verbruikt weinig kolen
- Duur
- Vergt wat oefening om alle technieken onder de knie te krijgen
- Zwaar en hierdoor minder eenvoudig te verplaatsen
Gewonnen voor een kamado? Bekijk dit exemplaar van Buccan (nu 424,95 euro i.p.v. 799 euro).
Buitenkeuken
Ben je geen fan van geklungel met houtskool of een rokerige grillsmaak, maar hou je wél van koken? Dan is een buitenkeuken jouw ideale sidekick. Een buitenkeuken werkt op gas en is voorzien van meerdere branders die je barbecue snel op de ideale baktemperatuur brengen. Op de grote grillplaat maak je moeiteloos een flinke lap vlees klaar, terwijl je op de zijbrander meteen een lekker sausje of een bijgerecht bereidt. Ideaal voor wanneer je veel volk over de vloer hebt. De meeste modellen zijn ook voorzien van een zijtafeltje, waarop je meteen de borden kan dresseren. Maar een buitenkeuken biedt nog meer voordelen. De gasfles zit gewoonlijk netjes verstopt in de onderkast, die meteen ook de nodige opbergruimte verschaft voor al je barbecuetools. Je kan een buitenkeuken echt als een volwaardig verlengstuk van je keuken beschouwen. Afhankelijk van het type dat je kiest, hoef je zelfs helemaal niet meer in je keuken te staan. Dat creëert een instant vakantiegevoel. Een buitenkeuken is relatief duur in aanschaf, maar je beleeft er gegarandeerd jarenlang plezier aan.
Pro’s en contra’s buitenkeuken
+ Je kan meerdere gerechten tegelijk klaarmaken
+ Ideaal voor feestjes
+ Veel werkruimte
+ Snel op temperatuur
- Duur
- Neemt veel ruimte in beslag
Droom je van een buitenkeuken? Check deze topper van Boretti of dit model van Buccan (nu 289,95 euro i.p.v. 449,95 euro).
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen met 40 jaar garantie: zijn ze echt van hogere kwaliteit of is het louter een verkooptechniek?
-
Livios
Onderhoud van je huurwoning: welke herstellingen zijn voor de huurder? En wat met schade die er al eerder was?
Als je een huis of appartement huurt, moet je dit onderhouden en regelmatig bepaalde reparaties (laten) doen. Welke werken vallen onder de verantwoordelijkheid van de (ver)huurder? En wie draait er op voor schade en herstellingen die nodig zijn door slijtage? Bouwsite Livios vroeg het aan advocaat Jan Roodhooft. -
Livios
Pas op voor snoeiwonden en vermijd sapverlies: met deze tips neem je je struiken en bomen veilig onder handen
De lente is er! Dat betekent dat het ook weer tijd is om je tuinplanten bij te snoeien. Maar hoe pak je dit aan? En welke planten kan je best nog even ongemoeid laten? Bouwsite Livios wapent je met nuttige tips. -
-
vtwonen
Azijn en glyfosaat zijn nefast voor het leven in je tuin: zo verwijder - en vermijd - je onkruid wél op een slimme manier
-
PREMIUM
Zijn speciale graszaden hun geld waard? Onze tuinexperte neemt 5 soorten onder de loep: “Let op, dit is een marketingtruc”
Daar is de lente. Tijd om te tuinieren dus. Al blijft het volgens HLN-Tuinexperte Laurence Machiels nog even bij dromen voor wie een nieuwe grasmat wil zaaien, tenzij je op zandgrond tuiniert. De meeste bodems zijn immers nog te nat. Met het kiezen van gazonzaad ben je wél al even zoet, al blijken sommige veelbelovende mengelingen niet interessant of hun meerprijs niet waard. Onze experte neemt vijf speciale gazonzaden onder de loep: “Dit graszaad bespaart je veel frustraties.” -
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
Kijken jij en de kids halsreikend uit naar de paasvakantie? Haal dan maar snel je agenda boven, want er valt die twee weken een hoop meer te beleven dan eieren rapen. HLN Shop grasduint door het lijvige aanbod en selecteert vijf toppers. Van een duizelingwekkend hoogteparcours tot een avontuur zes meter onder de grond: deze familie-uitstapjes willen jullie niet missen. -
PREMIUM
Verbouwing niet of te laat aangegeven? Let op voor hoge boetes. Maar wat met je carport, zwembad of zonnepanelen?
-
Independer
Feit of fictie: mag je huisbaas zomaar je huurwoning betreden?
-
Livios
Verplicht renoveren naar een beter EPC-label: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel
“Voor wie verstandig verbouwt, ligt er een geweldige kans in de renovatiemarkt”, lazen we eerder deze week. Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen immers energieneutraal zijn. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen: daarom legt de overheid stapsgewijze doelstellingen op. Sinds begin 2023 moet je in Vlaanderen een pas aangekocht huis of appartement met EPC-label E of F binnen de vijf jaar renoveren naar label D of beter. In 2035 is label C het streefdoel, om in 2050 te landen op een label A. Bouwsite Livios overloopt welke concrete, haalbare ingrepen je richting die ambities helpen. -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is het reinigen geen overbodige luxe. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de heerlijke lentezon. -
HLN Shop
Robotgrasmaaier inschakelen om je gazon kort te houden? Dit moet je erover weten