Overleeft president Zuma lokale verkiezingen in Zuid-Afrika?

De Zuid-Afrikanen trekken vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Veeleer dan puur lokale verkiezingen lijkt het eerder om een referendum rond de figuur van president Jacob Zuma te zullen gaan. Heel wat Zuid-Afrikanen zijn diens corruptieschandalen beu. Zijn ANC-partij stond er dan ook nog nooit zo slecht voor.

Naar verwachting zal het ANC voor het eerst onder de zestig procent duiken. "En dat is de partij zeker niet gewend", zegt correspondente Elles van Gelder in "De ochtend" op Radio 1. "Bovendien bestaat de kans dat ze ook een aantal steden zullen kwijtraken. Nu was alleen Kaapstad in handen van de positie, maar het zal nu ook nek-aan-nek zijn in Johannesburg en Pretoria."

Dat het ANC er zo slecht voor staat, heeft veel te maken met Jacob Zuma, al sinds 2009 president van Zuid-Afrika. Zijn figuur wordt bezoedeld door een reeks corruptieschandalen. "Sommigen zeggen dat deze gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk een referendum zijn over of Zuma wel nog in het zadel zou moeten blijven", aldus Van Gelder.

De vele corruptieschandalen op nationaal niveau sijpelen door naar het lokale niveau. Veel Zuid-Afrikanen vinden dat het nationale niveau het verkeerde voorbeeld geeft. "Dat zal hard meespelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen", klinkt het.

"De afgelopen weken was ik op campagne met het ANC in arme wijken. Er werden T-shirts uitgedeeld met het portret van Zuma op en sommige Zuid-Afrikanen wilden dat shirt niet dragen. Dat leidde tot heftige discussies", getuigt correspondente Van Gelder.

Wat is het alternatief?

Veel aanhangers van het regerende ANC zien de partij op zich wel nog zitten, maar willen Zuma niet meer. De vraag is wat het alternatief is.

"Er zijn al zoveel momenten geweest dat mensen dachten dat bij een volgend corruptieschandaal Zuma aan de kant zou gezet worden bij het ANC. Maar tot nu toe blijft de partij een blok, ook al is er geen eenheid meer binnen het ANC", zegt Elles van Gelder. "Het is moeilijk in te schatten hoe het gaat schuiven als het ANC een grote nederlaag zal lijden."

De oppositie probeert de corruptieschandalen wel uit te buiten, maar de onvrede over het ANC drijft de Zuid-Afrikanen nog niet direct in de armen van die oppositie. "De grootste oppositiepartij - de liberale Democratische Alliantie - heeft recent voor het eerst een zwarte leider gekregen. Maar het is moeilijk om het imago van blanke partij voor de rijke middenklasse van zich af te schudden."

"Heel veel mensen zijn ontevreden met het ANC, maar het is lastig om zich bij een andere partij thuis te voelen. 75 procent van de 26 miljoen geregistreerde kiezers is ouder dan 30 en heeft de Apartheid nog bewust meegemaakt. Dat speelt een grote rol, want voor veel mensen blijft het ANC de partij die hen van de Apartheid heeft bevrijd", stelt Van Gelder.

Een Zuid-Afrikaanse vrouw brengt haar stem uit in het stadsdeel Soweto in Johannesburg

Meest gelezen