© RTV

Federale regering plaatst 750 asielzoekers in legerkazerne Berlaar: “Nog deze maand in gebruik”

Berlaar -

Door een tekort aan opvangplaatsen slapen heel wat asielzoekers op straat. Het kabinet Asiel & Migratie informeerde het lokaal bestuur van Berlaar vrijdag dat er in de Berlaarse legerkazerne maar liefst 750 tijdelijke opvangplaatsen komen voor asielzoekers. “Asielzoekers zullen er verblijven in afwachting van plekken die vrijkomen in reguliere opvangcentra”, zegt burgemeester Walter Horemans.

LEES OOK.Vlaams Belang start met petitie tegen tijdelijk asielcentrum: “Andere acties sluiten we niet uit”

“Staatssecretaris Nicole de Moor informeerde ons vrijdagnamiddag dat de Berlaarse legerkazerne gekozen werd als één van de plekken waar er tijdelijk extra opvangplaatsen voor asielzoekers ingericht zullen worden”, vertelt de Berlaarse burgemeester Walter Horemans (CD&V). “De kazerne staat bekend als het Distributiecentrum Wisselstukken, maar door een herorganisatie bij Defensie staat een groot deel van de site van 45 hectare leeg.”

Door een tekort aan opvangplaatsen slapen heel wat asielzoekers op straat. De federale regering wil die druk verlichten door op korte termijn extra opvangplaatsen te creëren in hangars van Defensie en later op andere plekken ook bijkomende containerdorpen te bouwen.

“Anders dreigen ze dwangsommen te moeten betalen. Het is dus de bedoeling om in de grote hangers bedden te zetten en zo de mensen die nu ergens op straat slapen op te vangen. Het gaat over 750 opvangplaatsen die gecreëerd worden in twee magazijnen aan de noordkant van het domein. Asielzoekers, zowel families als alleenstaanden, worden er in eerste lijn opgevangen en zullen er gedurende enkele maanden verblijven in afwachting van plekken die vrijkomen in reguliere opvangcentra.”

 © Joren De Weerdt

Het aantal van 750 plaatsen was ook voor de burgemeester even schrikken. In zijn dorp van 11.000 inwoners stijgt het inwonersaantal zomaar even met bijna 7%. “Dit is inderdaad een zeer groot aantal. Ik kan daar als burgemeester alleen maar akte van nemen, de illusie wekken dat we dit kunnen tegenhouden kan ik niet. Er is ons verzekerd dat Fedasil, Defensie, de civiele bescherming en het Rode Kruis dit helemaal in handen zullen nemen, want de gemeente kan met onze beperkte OCMW-ploeg zo’n groot aantal uiteraard niet aan. Ik zal erop aandringen dat onze gemeente niet extra belast mag worden om dit te organiseren.”

Geen Oekraïeners

Het gaat niet om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, maar hoofdzakelijk om andere nationaliteiten waarvoor geen gepaste opvang te vinden is op dit moment. “Het doel is dus om ze in containerdorpen elders onder te brengen, die nog gebouwd moeten worden. Eens die klaar zijn, zou het gebruik van Berlaar uitdoven. Er is gesproken over een termijn van een paar maanden. Een exacte startdatum voor de opvang is nog niet bekend, maar de federale regering wil de plekken deze maand nog in gebruik nemen. Het zal dus heel snel gaan”, aldus de burgemeester.

“Volgende week vindt er een overleg plaats om de nodige afspraken te kunnen maken over deze samenwerking, waarna we de buurt ook duidelijk kunnen informeren over wat er de komende weken zal gebeuren. Wat al wel zeker is, is dat we deze asielzoekers tijdelijk duidelijk in het straatbeeld zullen zien, gezien het om zo’n groot aantal gaat. Winkelen zullen ze niet echt moeten doen, want ze krijgen eten en begeleiding in het centrum”, geeft Horemans nog mee.

 ©  Joren De Weerdt

 BePr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen