Waar zijn de kinderartsen? Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen kampen met een tekort

Verschillende ziekenhuizen in Vlaanderen hebben een tekort aan kinderartsen. Dat meldt de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde naar aanleiding van het tekort in het UZ Brussel. Daar kunnen tijdelijk geen nieuwe kankerpatiëntjes meer worden behandeld door een personeelstekort. Vooral kleinere, regionale ziekenhuizen hebben al jaren moeite om nieuwe kinderartsen aan te werven. 

"Dit is al jarenlang een probleem", zegt Ann de Guchtenaere , voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. "Ziekenhuizen zijn soms jaren op zoek naar nieuwe kinderartsen. Ouders en hun kinderen kunnen daardoor minder snel bij de kinderarts terecht. We moeten hier echt aan werken."

BEKIJK - "Het is ook zo dat kinderartsen in vergelijking met andere specialisten onderaan de ladder bengelt financieel", legt de voorzitter van de Belgische Academie Kindergeneeskunde Ann De Guchtenaere uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Kleinere ziekenhuizen

Het tekort speelt zich vooral af in kleinere, regionale ziekenhuizen. "We zien hoofdzakelijk problemen rond en in de uithoeken van Antwerpen, Gent en Brussel", vertelt de Guchtenaere. De afdeling kinderoncologie van het UZ Brussel bijvoorbeeld is niet langer in staat om jonge kankerpatiënten op te vangen, die een acute behandeling moeten ondergaan. 

Ouders en hun kinderen kunnen daardoor minder snel bij de kinderarts terecht

Ann de Guchtenaere , voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde

Ook het AZ West in Veurne maakte vorige week bekend dat ze al enkele jaren op zoek zijn naar een nieuwe kinderarts en een beloning van 15.000 euro uitloven voor wie het ziekenhuis aan een nieuwe kinderarts kan helpen. Ze zoeken zowel in het binnen- als buitenland. Sinds hun oproep hebben ze al tal van tips en mails binnengekregen, maar is er nog geen kandidaat gekozen. 

In het Sint-Franciscus Ziekenhuis in Heusden-Zolder is er momenteel geen probleem, maar kennen ze de problematiek maar al te goed. Enkele jaren geleden zochten ze er dringend twee nieuwe artsen. Die ze na lang zoeken in Duitsland vonden. 

Werkdruk en verloning

Er zijn verschillende redenen voor het aanslepende tekort, aldus de Guchtenaere. "Kinderartsen moeten urgent aanwezig zijn in het ziekenhuis en dat op verschillende plaatsen, zoals spoedgevallen en het verloskwartier. Daarnaast doen ze veel weekends en wachtshiften. Om die werkuren te kunnen vullen, heb je al heel wat artsen nodig."

Uit navraag van de Academie blijkt dat voor elke oudere collega die stopt, en fulltime werkte, er nu drie nieuwe kinderartsen nodig zijn om die werkuren te voltrekken. "Dat komt omdat de werkbelasting van een kinderarts vrij zwaar is. Jongere artsen proberen ook voor een betere work-lifebalance te kiezen."

We bengelen onderaan de ladder in vergelijking met andere specialisten

"Daarnaast is de financiële verloning niet zo aantrekkelijk", gaat de Guchtenaere verder. "We bengelen onderaan de ladder in vergelijking met andere specialisten."

Quota

Ondanks dat het tekort al jaren een probleem vormt, ligt er momenteel nog geen directe oplossing voorhanden. Pediatrie-afdelingen in bepaalde ziekenhuizen sluiten en kinderartsen groeperen, biedt momenteel bijvoorbeeld geen soelaas. "Een kinderarts werkt niet alleen op de dienst pediatrie. Wij staan continu van wacht voor de spoedgevallen. Een vierde van de aanmeldingen op spoed zijn kinderen." Een ziekenhuis moet daarnaast verplicht een pediatrie-afdeling hebben volgens de ziekenhuiswet.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft vandaag ook in de Commissie Gezondheid gereageerd op het tekort. Hij benadrukt dat hij de deelstaten uitdrukkelijk gevraagd heeft rekening te houden met het tekort aan pediaters (naast andere specialisten als geriaters) in hun onderhandelingen over de subquota. Die worden door de deelstaten vastgelegd en bepalen hoeveel artsen aan de verdere opleiding voor een bepaalde specialisatie mogen beginnen. Ook lopen er gesprekken over het gelijktrekken van de artseninkomens.

Meest gelezen