© 2022 SOPA Images

Russische vervanger van McDonald’s kampt met tekort aan frieten door westerse sancties

Vkoesno & Totsjka ("Lekker, punt uit"), de Russische fastfoodketen die alle McDonald’s-restaurants heeft overgenomen, dreigt zonder frieten te vallen. De nieuwe vestigingen waren nog maar sinds 12 juni heropend, nadat McDonald’s zich uit Rusland had teruggetrokken. Een mislukte oogst en westerse sancties zijn de oorzaak van het tekort. 

"In bepaalde restaurants van Vkoesno & Totsjka zullen er geen frieten meer zijn", zegt de persdienst van de Russische groep. De keten die in juni de Russische vestigingen van de Amerikaanse fastfoodgroep McDonald's heeft overgenomen, kampt met een tekort aan frietaardappelen, waardoor er in sommige vestigingen geen meer te vinden zijn.

Rusland is nochtans een van de grootste aardappelproducenten wereldwijd. Maar de laatste oogst viel nogal mager uit, wat tot een tekort heeft geleid. Daarnaast is "de import vanuit het buitenland onmogelijk geworden" vanwege de westerse sancties tegen Moskou na de Russische inval in Oekraïne. De woordvoerder hoopt tegen de herfst, bij de nieuwe aardappeloogst in Rusland, opnieuw frieten op de menukaart te kunnen zetten.

Binnenkort ook te weinig frisdrank?

De eerste restaurants van de keten openden nog maar op 12 juni hun deuren en trokken toen tal van nostalgische klanten van McDonald’s aan. In maart sloot McDonald's zijn restaurants in Rusland als reactie op de Russische inval in Oekraïne en in mei verlieten de Amerikanen definitief het land. Ondernemer Alexander Govor, die eerder McDonald's-restaurants in Siberië uitbaatte, kocht alle 850 locaties op en gaf de restaurants een tweede leven. Nu lijken de magere oogst en de westerse sancties tegen Moskou roet in het eten te gooien.

Tot overmaat van ramp moet Vkoesno & Totsjka ook dringend op zoek naar een oplossing voor zijn slinkende voorraad frisdrank. Want ook Coca-Cola trok zich terug uit Rusland.

Deze taferelen zijn voorlopig verleden tijd.
2022 Contributor#8523328

Meest gelezen