© ATV

Zaakvoerder Griekse traiteur: “Bengels, zoek een vakantiejob in plaats van overval te plegen, dacht ik bij mezelf”

Oostmalle -

“Hè, zo’n mes ken ik, ik heb juist hetzelfde van de Action!”, reageerde Chris Van Hout (47) tegen twee jonge overvallers die donderdagavond met een groot mes op zijn toog klopten om geld te eisen. De zaakvoerder van de Griekse traiteur Yamas ontregelde de jonge overvallers met zijn commentaar en joeg ze met zijn kloek postuur op de vlucht toen hij achter zijn toog uitkwam. “Ik denk dat die snotters meer schrik hadden dan ik”, zegt de ex-kickbokser en beveiliger.

Kristin Matthyssen

Hij is een gewone Kempenaar, maar ziet er uit als een Griekse reus. Onverschrokken reageerde Chris Van Hout, al beseft hij dat het slechter had kunnen aflopen. “Hier werken twee jonge meisjes, stel dat zij achter de toog hadden gestaan? Of stel dat er net een klant achter die overvallers was binnengekomen en die gasten in paniek waren geslagen en met dat mes hadden uitgehaald?”

LEES OOK. Grote klopjacht op overvallers Griekse traiteur, daders voorlopig nog niet gevat

Zijn nachtrust liet hij er niet voor. “Ik heb goed geslapen”, zegt hij een dag later achter zijn toog vol heerlijk geurende Griekse specialiteiten. De politie is net weg van extra sporenonderzoek, want spijtig genoeg zijn de daders nog niet gevat, ondanks de inzet van een helikopter donderdagavond.

Chris is een breedgeschouderd figuur van bijna 1,90 meter. Zijn zwarte keukenschort en dito hoofddeksel maken hem nog imposanter. “Ik stond donderdag rond 18.40u achter de toog toen ik langs het zijraam twee gastjes helemaal in het zwart met een kap over hun hoofd over de Lierselei in de Kloosterstraat zag lopen. Ik dacht al dat ze iets wilden uitsteken. Even later kwamen ze terug en spurtten ineens de Lierselei over, richting mijn winkel.”

En nee, ze kwamen niet voor een fles ouzo of een schotel moussaka. “Ze droegen van die zwarte hoodies met de kap helemaal over het hoofd getrokken, zodat alleen de ogen zichtbaar waren. En ook een zwarte joggingbroek, allemaal zonder enige merkopdruk. In zo’n soort gangsta-straattaaltje riepen ze ineens ‘dit is een overval!’ Je kent dat wel, in zo’n halve raptaal die jongeren tegenwoordig graag spreken. Ze hielden een zak open en riepen ‘geld, geld!’”

Komisch

Chris schoot half in de lach. “Het zag er wat komisch uit, omdat het precies zo’n slecht nagespeelde scene uit een film was. Het waren smalle jongens van ongeveer 1,70 meter, dus nog niet zo oud denk ik. Ik wou ze eerst in de winkel opsluiten door de voordeur te sluiten en dan de deur van de keuken dicht te draaien. Maar ineens haalde die ene een keukenmes boven en klopte daarmee zo hard op mijn glazen toog dat er een stukje uit de rand sprong. Het was zo’n blauw mes dat je voor 8,5 euro in de Action in een messenset kan kopen. Ik gebruik die ook soms in mijn foodtruck, omdat daar al eens sneller iets verloren gaat. Die messen snijden niet slecht. Dat mes ken ik, ik heb er ook zo één, zei ik, en kwam achter mijn toog. Ik denk dat ik meer weeg dan die twee jongeren samen.”

Chris Van Hout achter de toog. ©  kma

De overvallers konden niet gauw genoeg aan de deur staan en stoven weg over de Lierselei richting Domein de Renesse. “De auto’s op de Lierselei moesten stoppen. Ik ben die gasten dan gevolgd tot ze daar in het park naar links afdraaiden. Omdat ze zó hard liepen, verloor eentje onderweg een donkere Nike-sportschoen.”

Chris verwittigde de politie en een speurhond kon het spoor aan de hand van de schoen perfect oppikken tot op de parking van het voetbalplein van KVC Oostmalle naast Domein de Renesse. Vermoedelijk stond daar hun auto geparkeerd of wachtte er iemand om hen op te pikken. In het bos werd ook hun rugzak, met hierin nog andere messen en wisselkleding, teruggevonden.

Afwas doen

“Ik wou nog zeggen: mannen, je kunt hier de afwas doen. Ik heb het momenteel heel druk. Zondag sta ik met mijn foodtruck op het dorpsplein in Westmalle waar Celien Deloof en Bart Kaëll optreden voor de Vlaamse feestdag. Binnenkort open ik hier bij Yamas een zomerbar met Griekse dranken en specialiteiten. Als die gasten hier een avond hadden afgewassen, hadden ze nog iets verdiend. Nu hebben ze niks en moeten ze nog een nieuw paar schoenen kopen. Zo’n bengels zouden beter een vakantiejob zoeken”, zegt Chris van Yamas, wat trouwens ‘schol!’ in het Grieks betekent.

Het type blauw mes waarmee ze op de toog klopten. Chris heeft toevallig juist hetzelfde. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV