Het verplegend personeel verliest vaak kostbare tijd door op zoek te moeten naar allerlei materieel. ©  Katrijn Van Giel

Essec helpt verplegers hun bedden en bloeddrukmeters terug te vinden

Beringen -

Het zorg- en verplegend personeel in ziekenhuizen verliest vaak veel tijd door in dat grote gebouw op zoek te moeten gaan naar een bed of bloeddrukmeter. En er is al zoveel personeel tekort. De Limburgse telecomgroep Essec heeft een oplossing met veel potentieel uitgedokterd.

Dominiek Claes

Er beweegt van alles bij Essec. Onlangs wist het Limburgse telecombedrijf - met hoofdzetel voorlopig nog in Beringen - een dik contract bij de stad Antwerpen tot 2026 te verlengen, goed voor een recordbedrag van 24 miljoen euro. Het contract omvat de levering van smartphones, tablets en de bijhorende producten en diensten voor de stedelijke administratie, maar ook voor de Antwerpse brandweer, politie, scholen en havenbedrijven.

LEES OOK: Recordcontract van 24 miljoen euro voor Essec: smartphones en tablets voor ’t Stad

Portaalwebsite

Daar hangt meer aan vast dan het lijkt. Bij dat contract is ook de bouw van een portaalwebsite begrepen, waar de eindgebruiker - volgens de afspraken met de werkgever - zelf de gewenste smartphone of tablet kan kiezen. Ook herstellingen en onderhoud zijn in het contract begrepen. “Wij verzorgen bovendien ook het mobile device management, zodat de smartphones en tablets vanop afstand een update kunnen krijgen, of totaal gewist kunnen worden. Een dergelijke portaalwebsite en het mobile device management zetten we ook in de markt voor andere bedrijven, bijvoorbeeld voor hun cafetariaplannen”, zegt CEO Luc Achten van Essec.

Nieuw hoofdkantoor

Het nieuwe hoofdkantoor. ©  RR

Ondertussen staat er ook een nieuw hoofdkantoor voor de groep Essec in de steigers. Daarvoor is een stuk industriegrond in Tessenderlo aangekocht. Het personeel van het hoofdkantoor van Essec verhuist volgens plan in het eerste kwartaal van volgend jaar naar de nieuwe landmark in Tessenderlo, na een verblijf van 30 jaar in Beringen. Tegelijk wordt in Beringen, nabij de huidige Vatana, een nieuwe commerciële ruimte voor diensten aan particulieren gebouwd. Alles samen is 8 miljoen euro voorzien voor de bouwplannen. Het bestaande gebouw in Beringen is ondertussen verkocht aan buur Moderna Printing.

Ziekenhuisbedden

Maar het meest in het oog springend is toch hun systeem om snel allerlei materieel (bedden, roelstollen, bloeddrukmeters en andere materieel) terug te vinden in ziekenhuizen. “Er is nu al een nijpend tekort aan personeel in de ziekenhuizen. En als die dan veel tijd verliezen door in de grote gebouw op zoek te moeten naar een bed, een bloeddrukmeter of een rolstoel, dan is dat vaak de druppel die de emmer doet overlopen”, zegt sales manager Filip Bormans van Essec.

LEES OOK: Ziekenhuizen kreunen onder personeelstekort: 125 extra bedden dicht, 200 openstaande vacatures

Luc Achten en Filip Bormans van Essec. ©  Karel Hemerijckx

Essec heeft daarom een systeem ontwikkeld om al dat materieel met een token uit te rusten, zodat al die bedden, rolstoelen en bloeddrukmeters met een simpele druk op de knop op een scherm zijn terug te vinden: op welke verdieping en in welke gang. Essec was in het verleden ook al pionier in digitale verpleegoproepsystemen.

Oproepsystemen

“Dit is een uitloper van het eerste verpleegoproepsysteem dat drie draadloze technologieën combineert in één oplossing”, zegt Filip Bormans. “Een druk op de rode knop van een speciale armband, activeert niet enkel een alarm of verpleegoproep, datzelfde systeem kunnen we ook gebruiken om snel de precieze positie van een hulpbehoevende bewoner of patiënt te bepalen, of een dwalende persoon te beletten om het gebouw te verlaten.”

Luc Achten ziet ook mogelijkheden op industrieel vlak. “Met dit systeem kunnen grote bedrijven via de armband ook bepalen wie toegang heeft tot welke ruimte, of de verlichting, verwarming en ventilatie af stemmen volgens bepaalde persoonlijke voorkeuren.” En zo maakt Essec straks badges en schakelaars overbodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer