© Getty Images/iStockphoto

Voor eens en voor altijd: mag je autorijden met slippers?

Hasselt -

Door het warme zomerweer durven heel wat mensen wel eens met slippers of zelfs blootvoets achter het stuur te kruipen. Dat is niet expliciet verboden in de wegcode, maar toch kan je er een fikse boete voor krijgen.

Olivier Simons

Dit artikel werd oorspronkelijk op 8 juli 2022 gepubliceerd.

Stel: je ligt deze zomer lekker lui aan het zwembad, maar je moet snel even naar de winkel of naar familie. Mag je je slippers aanhouden in de auto? Ja en nee. “Er is geen wetsartikel dat het dragen van slippers of ander schoeisel in de wagen expliciet verbiedt”, zegt Paul Geukens, politierechter in Hasselt. “Maar er is wel het algemene wetsartikel 8.3. Dat stelt dat elke bestuurder zijn voertuig altijd onder controle moet hebben en alle nodige rijbewegingen moet kunnen uitvoeren.”

174 euro

“Artikel 8.3 gaat heel breed en laat veel ruimte voor interpretatie”, zegt Geukens. “Een broodje of appel eten achter het stuur kan er bijvoorbeeld ook onder vallen. Maar het kan wel een hoge boete opleveren. Net als het gsm-gebruik achter het stuur (artikel 8.4) is artikel 8.3 sinds 1 maart 2022 een overtreding van de derde graad, waardoor de onmiddellijke inning 174 euro bedraagt.” Als je dus door een agent betrapt wordt terwijl je vreemde rijbewegingen maakt en die oordeelt dat je slippers aan de oorzaak liggen, kan je toch een fikse boete krijgen.

“Als iemand voor mij moest verschijnen omdat hij slippers droeg achter het stuur, zou ik die bestuurder meteen vrijspreken”, zegt Hasseltse politierechter Paul Geukens.© Dick Demey

In theorie kan je zelfs gedagvaard worden voor de politierechtbank. “Daarvoor zou je nog meer moeten betalen, in totaal 540 euro inclusief gerechtskosten”, zegt Geukens. “Maar ik heb nog nooit iemand voor mij in de rechtbank gehad omdat die met slippers aan het rijden was. En als ik dat toch ooit zou meemaken, zou ik die bestuurder altijd vrijspreken omdat die overtreding niet specifiek in de wegcode staat. Dat in tegenstelling tot gsm-gebruik, dat expliciet verboden wordt in artikel 8.4. Maar het zou kunnen dat andere politierechters anders oordelen dan ik, omdat artikel 8.3 zo ruim geïnterpreteerd kan worden.”

Gevaarlijk

Hoewel de kans dus klein is dat je er effectief voor gestraft wordt, benadrukt verkeersinstituut Vias dat rijden met slippers wel degelijk gevaarlijk kan zijn. “Slippers zitten veel te los aan je voeten, waardoor ze onder het pedaal kunnen schieten of je van het pedaal kan wegglijden”, zegt Stef Willems van Vias. “Zo kan het dat je te laat remt, wat het risico op ongevallen doet toenemen. Het is dus zeker af te raden, net als rijden met laarzen of klompen bijvoorbeeld.”

“Een simpel trucje is om altijd gemakkelijke sportschoenen met voldoende grip in je auto te leggen, die je dan snel kan aandoen als je de baan op gaat”, zegt Willems. “In het buitenland, Spanje en Frankrijk bijvoorbeeld, gelden trouwens vaak soortgelijke regels als in België. Je kunt er dus ook een boete krijgen als je rijdt met slippers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer