Nieuw computersysteem moet problemen in crèches sneller aantonen, inspectieverslagen moeten helderder

Er komt een nieuw computersysteem in de kinderopvang, zodat problemen bij crèches sneller opgespoord kunnen worden. De Vlaamse regering trekt daar 1,7 miljoen euro voor uit. De beslissing komt er na het drama in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje, waarbij een baby stierf. 

Een rapport van Audit Vlaanderen heeft aangetoond dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving daardoor worden bemoeilijkt. De doorlichting kwam er na het drama in crèche 't Sloeberhuisje, in de Gentse deelgemeente Mariakerke. Daar is een baby levengevaarlijk gewond geraakt en later overleden.

Om het toezicht op de verschillende opvanginitiatieven te vergemakkelijken wil de Vlaamse regering dat alle informatie wordt samengebracht in één nieuw systeem. 

Daarnaast moet het geld ook dienen om de inspectieverslagen van crèches openbaar én begrijpelijk te maken, vindt Crevits. "Inspectieverslagen zijn vaak heel technisch. Voor mij is het belangrijk dat mensen daar wat zicht op krijgen, en dat kan op een heel begrijpelijke manier."

"We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe we wat op een goede manier ter beschikking kunnen stellen via de computer", zegt Crevits. "Ook dat wordt meegenomen in de software-investeringen die we doen." De minister hoopt hierover tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid over te hebben.

Minister Crevits legt uit hoe ze het toezicht op kindercrèches hoopt transparanter te krijgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen