Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Verkiezingscampagne Japan hervat na moord op oud-premier Abe

Bij de plek in de stad Nara waar oud-premier van Japan Shinzo Abe vrijdagochtend werd vermoord is een herdenkingsplaats ingericht. Vrijdag en zaterdag kwamen vele Japanners daar met bloemen en gebeden de laatste eer bewijzen aan de voormalige minister-president.Beeld ANP / EPA

De campagne voor de verkiezingen van de Japanse Senaat, die zondag plaatsvinden, is vandaag hervat. Gisteren werd oud-premier Shinzo Abe doodgeschoten tijdens een campagne-evenement  westelijke Japanse stad Nara.

Diverse partijen die campagne voeren zullen hun meest prominente politici geen toespraken laten houden op podia, maar andere evenementen zullen wel doorgaan.

De moord op Abe heeft vragen opgeroepen over de mate van beveiliging van Japanse politici, die tijdens verkiezingscampagnes vaak de straat op gaan om kiezers persoonlijk te spreken.

Premier Kishida zei gisteren al dat er “nooit wordt toegegeven aan geweld” en de verkiezingscampagne daarom wordt hervat. Het is volgens hem belangrijk dat vrije en eerlijke verkiezingen worden beschermd en dat de aanslag op Abe geen invloed heeft op het dagelijkse bestuur. Kishida noemde de schietpartij een aanval op “het fundament van de democratie” en beschreef de moord als “gruwelijk, barbaars en kwaadaardig” en “absoluut onvergeeflijk”. “Ik zou graag de meest extreme woorden gebruiken die beschikbaar zijn om deze daad te veroordelen”, zei hij.

Abe werd vrijdagochtend (lokale tijd) dodelijk getroffen toen hij namens de Liberaal-Democratische Partij in Nara kiezers toesprak over de Senaatsverkiezingen van zondag. De 67-jarige Abe werd door twee kogels geraakt in zijn borst en in zijn nek.

De schutter, een 41-jarige inwoner oud-marinier en inwoner van Nara, is aangehouden. In de eerste politieverhoren heeft hij gezegd dat hij de moord uit politieke overwegingen heeft begaan.