imago stock&people

Tony Sirico, de excentrieke gangster Paulie Walnuts uit "The Sopranos", is overleden

In de Verenigde Staten is acteur Tony Sirico (79) overleden. Hij speelde mee in tal van series en films, maar is vooral bekend als Paulie Walnuts uit de succesvolle maffiaserie "The Sopranos".

Tony Sirico begon in de jaren 70 met acteren nadat hij zelf een aantal keer in de gevangenis gezeten had. Hij zag een optreden van oud-gevangenen en kreeg zo het acteervirus te pakken. Sirico vertolkte heel wat gastrollen in series en films, meestal als gangster, in series als "Miami Vice" en "Kojak" en films als "Goodfellas", "Bullets over Broadway" en "Mickey Blue Eyes". Wereldwijde roem verwierf hij eind jaren 90 toen hij werd gecast in "The Sopranos", de baanbrekende HBO-serie over de Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey.

In "The Sopranos" speelde Sirico de rol van Peter Paul "Paulie Walnuts" Gualtieri. Een meedogenloze, maar ook excentrieke en paranoïde moordenaar die onder meer kampte met verschijningen van de maagd Maria. Die verwezen volgens hem naar zijn eigen dood. Net als het hoofdpersonage Tony Soprano (vertolkt door James Gandolfini) gaat hij naar een therapeut om met zijn angsten te leren omgaan.

Tony Sirico als Paulie Walnuts in "The Sopranos", links op de foto. In het midden zie je Steven Van Zandt als Silvio Dante, rechts James Gandolfini als Tony Soprano.

"The Sopranos" liep van 1999 tot 2007. Hoofdrolspeler James Gandolfini overleed al in 2013. Michael Imperioli, die in "The Sopranos" Christopher Moltisanti speelde, noemt hem een goede vriend, collega en partner in crime. Steven Van Zandt, Silvio Dante in "The Sopranos", noemt hem een legende.

Enkele memorabele quotes van Paulie Walnuts uit "The Sopranos" (niet ondertiteld):

Meest gelezen