Davy Crombez (9) is 'niet goed genoeg' om door te schuiven naar de U10 bij Sassport Boezinge.

Jongetje van 9 is niet goed genoeg om te voetballen met z'n vriendjes: "Erg dat dit op zo'n jonge leeftijd al gebeurt"

Davy Crombez (9) mag het komende voetbalseizoen niet doorschuiven van de U9 naar de U10 samen met zijn vriendjes. Zijn inschrijving was nochtans volledig in orde. Toch werd hij achteraf geweigerd door de trainer. De harde boodschap is dat hij 'niet goed genoeg' zou zijn. 

'Niet goed genoeg', dat zijn de harde woorden waar de 9-jarige Davy Crombez uit Ieper het mee moet doen. Davy voetbalt bij Sassport Boezinge en zou het volgende seizoen normaal doorschuiven naar de U10, net zoals zijn vriendjes. De inschrijving voor het volgende seizoen verliep vlot, het inschrijvingsgeld was betaald, toen zijn ouders plots telefoon kregen van het bestuur. "Hij mag niet doorschuiven naar de U10. Dat heeft de trainer beslist", luidde het. "Eerst zeiden ze dat de groep te groot was en er geen plaats meer was, even later bleek hij niet goed genoeg te zijn", zegt vader Kenneth Crombez (32).

Davy's vader heeft contact gehad met het bestuur van de voetbalploeg. "Er zijn drie overlegmomenten geweest met het bestuur en de trainer, maar het kwaad is geschied. De trainers wil is blijkbaar wet", vertelt Kenneth. "Als dit nu gebeurde bij een 17-jarige voetballer van KV Kortrijk, zou ik het nog begrijpen, maar op zo'n jonge leeftijd vind ik dit absoluut niet kunnen."

Geen sportief beleid

Minister van Sport en Onderwijs, Ben Weyts (N-VA) reageerde op de zaak: "Elke club heeft het recht om een eigen selectiebeleid te voeren - en dat zal zo blijven. Een club zou dan beter wel open kaart spelen bij de inschrijving en bijvoorbeeld ook in het clubreglement duidelijk maken dat alles in het teken staat van presteren en excelleren. Ik stel me persoonlijk ook vragen bij een sportief beleid dat al op zo jonge leeftijd deze keuzes maakt. Er zijn overal in Vlaanderen gelukkig veel andere clubs waar plezier voorop staat en iedereen welkom is."

Dat laatste hebben zijn ouders voorgesteld. "Hij kan bij de U9 blijven, maar dat wil hij niet. En ook tegen een andere ploeg, zegt hij nee. Hij wil bij zijn vriendjes blijven", zegt Kenneth.

Meest gelezen