Foto: Chris De Bruyn

Grootste middeleeuwse event ooit in West-Vlaanderen strijkt neer in Snellegem

Dit weekend leven 450 figuranten in Snellegem bij Jabbeke zoals in de Middeleeuwen. Ze bootsen het middeleeuwse leven na op het domein Oosthof. Bezoekers kunnen genieten van een vogelshow, een veldslag, steekspelen en nog veel meer. Hoe herken je een echte middeleeuwer? "Kijk naar de schoenen."

De gemeente Jabbeke en Valkerij Ardanwen uit Meerbeke zetten samen dit evenement op om bezoekers mee terug te nemen naar de Middeleeuwen. Zo'n 450 figuranten leven het hele weekend zoals men dat eeuwen geleden deed. Ze doen dat op het domein Oosthof, de zetel van een middeleeuws kroondomein waaruit later Brugge ontstond. 

"Meestal gaat het om hele families die samen leven zoals vroeger. Dat bindt je als familie ook aan elkaar. Ik ben er ooit zelf mee begonnen en ondertussen gaat mijn gezin ook mee", vertelt de middeleeuwse beul van dienst Jean Verryt. 

Foto: Chris De Bruyn

Van steekspelen tot vuurwerkshows

Bezoekers kunnen er ridders, vikingen, boogmakers, smeden, houtbewerkers en nog zoveel meer middeleeuwse figuren tegen het lijf lopen. 15 ridders nemen ook deel aan een echt steekspel. Op zo'n grote schaal is dat al geleden van de steekspelen op de Markt in Brugge in 1974. Zowel op zaterdag als zondag vindt er ook een heuse veldslag plaats met meer dan 100 deelnemers. Aansluitend is er een kiddie battle, waar kinderen de ridders te lijf kunnen gaan. 

Hun ouders kunnen ondertussen over de middeleeuwse markt lopen of  middeleeuwse delicatessen proeven in de drie herbergen of aan talrijke standjes. Het hele weekend door zijn er optredens van troubadours (rondreizende muzikanten nvdr.). 

Foto: Chris De Bruyn

De 'echten' dragen nagemaakte leren schoenen van toen, bij anderen zie je al eens een sneaker

Frederik Roelens, stadsarcheoloog

Het belang van schoenen

De Brugse stadsarcheoloog Frederik Roelens is erg blij met de opkomst en tegelijk heel erg onder de indruk. "De brandweer laat 2000 bezoekers toe. In voorverkoop was alles uitverkocht. Het is zeker de moeite waard want sommige standjes lijken net echt met het juiste aardewerk en de juiste kledij. Andere zijn iets vrijer. Een tip is kijken naar de schoenen. Zij die er 100 procent voor gaan, dragen nagemaakte leren schoenen van toen. Bij anderen zie je al eens een sneaker. Ook zie je mythes zoals vikingen die uit een hoorn drinken. Daar is geen archeologisch bewijs voor." 

Foto: Chris De Bruyn

Wie zelf de correctheid wil nagaan of simpelweg de middeleeuwen wil binnenwandelen, kan nog tickets krijgen aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. Andere bezoekers betalen 7 euro per persoon. 

Meest gelezen