Videospeler inladen...

BEKIJK - Grote hoeveelheid zeldzame dinosporen gevonden in China

In het noorden van China hebben onderzoekers duizenden zeldzame voetsporen van dinosaurussen ontdekt. Sommige dateren van 100 miljoen jaar geleden. Het gaat om een van de grootste intacte gebieden waar zulke sporen bewaard zijn. 

De sporen zijn gevonden op een rotshelling in een bergachtig gebied in Hebei, een provincie in het noorden van China. Op een oppervlakte van 9000 m2 konden de onderzoekers 4.000 voetafdrukken identificeren en tientallen "bewegingssporen". Volgens geologen dateert het oppervlak van 150 miljoen jaar geleden. Toch zijn de sporen bijzonder goed bewaard. 

Paleontologen vermoeden dat het gebied bedekt was met grote wouden en dat er volop water aanwezig was. Dat trok grote groepen herbivoren en carnivoren aan. Aan de hand van de voetsporen kunnen onderzoekers nu bepalen welke soorten er leefden. "Deze voetafdruk komt van een dinosaurus die 4 tot 5 meter lang was", zegt professor Xing Lida. "Het gaat om een dier dat bovenaan de voedselpiramide stond."

Bekijk hier de beelden van de voetafdrukken:

Videospeler inladen...

Zeldzaam en waardevol

De vondst van vandaag is het resultaat van een onderzoek dat begon in 2021. "Het is zeer uitzonderlijk dat voetsporen uit die tijd zo goed bewaard zijn gebleven", zegt onderzoeker Li Jianjun. "De prachtige sporen die we hier hebben teruggevonden zijn dan ook bijzonder zeldzaam en waardevol." 

In China worden wel vaker spectaculaire vondsten gedaan uit het dinotijdperk. Eind december werd er nog een dinosaurusei teruggevonden met daarin een perfect bewaard embryo. In 2018 ontdekten wetenschappers in het noordwesten van China een tot dan toe onbekende soort die "geweldige draak" werd genoemd. 

Meest gelezen