© RTV

Burgemeester zegt dat ‘klein’ Berlaar niet zit te wachten op 750 asielzoekers: “Reken erop dat het erg tijdelijke maatregel is”

Berlaar -

Berlaar werd vrijdagavond compleet verrast door het nieuws dat Fedasil 750 asielzoekers gaat onderbrengen in de legerkazerne van de gemeente. De burgemeester dringt zaterdag extra aan op het tijdelijk karakter van de noodgreep. “Ik begrijp en deel de ongerustheid”, zegt hij.

Bert Provoost

“Heel wat van onze inwoners maken zich ongerust over de komst van 750 extra opvangplaatsen voor asielzoekers op het militair domein in Berlaar. Ik kan die ongerustheid alleen maar delen en begrijpen. Als relatief kleine gemeente van net iets meer dan 11.000 inwoners hebben we zowel op het gebied van onze gemeenschap als op het vlak van logistiek en personeelsinzet niet de draagkracht om zo’n initiatief te ondersteunen. Berlaar zit hier niet op te wachten, maar ik vrees dat de keuze van de federale regering al definitief is. Ik reken er dan op dat het inderdaad om een erg tijdelijke maatregel gaat en dat deze snel kan uitdoven”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

LEES OOK. Federale regering plaatst 750 asielzoekers in legerkazerne Berlaar: “Nog deze maand in gebruik”

Via diverse kanalen worden er heel wat vragen gesteld, maar het lokaal bestuur kan die momenteel nog niet beantwoorden. “Wij zijn zelf vragende partij voor meer informatie. Voorlopig ontvingen we alleen de boodschap dat er extra opvangplaatsen ingericht zullen worden in de Berlaarse legerkazerne. In overlegmomenten in de loop van volgende week zullen we voor de eerste keer in dit proces betrokken worden. We zullen daar benadrukken dat Berlaar dit niet kan dragen en dat er dus heel wat hulp van Fedasil, Defensie en de civiele bescherming nodig zal zijn als deze plannen uitgevoerd moeten worden”, aldus Horemans.

Politieke reacties

Vrijdag gaf Vlaams Belang aan dat het een petitie zal starten tegen de komst van de asielzoekers. De partij zei ook andere acties te overwegen.

LEES OOK. Vlaams Belang start met petitie tegen tijdelijk asielcentrum: “Andere acties sluiten we niet uit”

De partij Groen verspreidde zaterdag dan weer een dubbele boodschap. “De opvang is tijdelijk en noodzakelijk. Eerst en vooral omdat het onze maatschappelijke plicht is om mensen niet op straat te laten leven in afwachting van hun asielprocedure, maar ook omwille van de enorme dwangsommen die betaald dienen te worden als we deze mensen niet opvangen. Anderzijds mogen we de impact op onze Berlaarse gemeenschap niet onderschatten. We moeten luisteren naar de bezorgdheden van de Berlaarnaars”, aldus raadsleden Koen Kerremans en Brend Van Ransbeeck.

Coalitiepartner N-VA zegt een compleet gebrek aan respect te voelen vanuit de federale regering. “In plaats van de lasten van de asielopvang te spreiden over de verschillende regio’s, wordt een Vlaamse gemeente van amper 11.000 inwoners nu gedwongen om alle lasten te dragen. Dit is wanbeleid van de bovenste plank. De locatie is volgens ons ook volstrekt ongeschikt. Het had ook beter geweest om met een kleiner aantal te beginnen en eerste te zien hoe dat loopt”, aldus eerste schepen Jan Hendrickx.

LEES OOK. Directe omwonenden schrikken van plotse plannen voor 750 asielzoekers in legerkazerne: “Tijdelijk kan misschien heel lang duren” (+)

De kazerne ligt tegenover gemeentelijk sportcentrum Doelvelden in de Welvaartstraat. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen