Poetin: “Een wereldwijde energiecrisis dreigt als het Westen ons nog meer sancties oplegt”

De Russische dictator Vladimir Poetin waarschuwde vrijdag voor een catastrofale energiecrisis wereldwijd als er nog meer sancties tegen zijn land komen. “Die sancties berokkenen uiteindelijk veel meer schade aan de landen die ze opleggen”, zei hij in televisietoespraak.

Het Westen heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne de Russische agressor verschillende sancties opgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de in beslag genomen superjachten van de Russische oligarchen of het plan om 90 procent van de Russische olie-import te weren tegen het einde van dit jaar. De G7-landen onderzoeken nu ook of ze de Russische olieprijs kunnen plafonneren.

Dat alles is natuurlijk niet naar de zin van Poetin. In een televisietoespraak vrijdag waarschuwde hij dat er een catastrofale energiecrisis op wereldschaal dreigt als het Westen niet stopt met zijn land sancties op te leggen.

Economische schade

De Russische dictator gaf toe dat de sancties de Russische economie schade toebrengen, maar hij voegde eraan toe dat de westerse mogendheden zichzelf nog meer schade kunnen berokkenen nu zij worstelen met een stijgende inflatie. Zo is het leven in de eurozone vorige maand 8,6 procent duurder geworden. “Het verdere gebruik van sancties zou kunnen leiden tot nog ernstiger gevolgen, zelfs, zonder overdrijving, tot catastrofale gevolgen voor de mondiale energiemarkt”, aldus Poetin.

“We weten dat de Europeanen proberen de Russische energiebronnen te vervangen,” vervolgde hij. “Wij verwachten echter dat dergelijke acties een stijging van de energieprijzen voor de eindverbruikers met zich zullen meebrengen.”

Experts vrezen dat Poetin de olieprijs de hoogte gaat injagen als de G7-landen effectief een plafond voor de Russische olieprijs introduceren. De Amerikaanse bank JPMorgan sluit in dat geval niet uit dat de prijs van een vat olie kan stijgen tot 380 dollar. Op dit moment schommelt de prijs voor een vat Amerikaanse WTI-olie rond de 105 dollar. Een vat Europese Brent-olie gaat over de toonbank voor zo’n 107 dollar.

Energie als een wapen

Verschillende Europese leiders hebben Rusland onlangs beschuldigd van energie te gebruiken als een wapen nadat het land vorige maand de capaciteit van de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland met 60 procent had teruggeschroefd. Tussen 11 en 21 juli wordt de gastoevoer via die pijpleiding zelfs volledig stopgezet, omdat er dan onderhoudswerken plaatsvinden. Het is nog maar de vraag of Nord Stream 1 daarna nog in gebruik zal genomen worden. De Russische Federatie deinst er namelijk niet voor terug om energieleveringen aan de Europese lidstaten stop te zetten. Zo krijgen verschillende Europese landen sinds de start van het conflict in Oost-Europa minder of geen Russisch gas.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft Europa alvast opgeroepen zich voor te bereiden op een volledige stopzetting van de Russische gastoevoer deze winter, met mogelijke rantsoenering van brandstof voor de industrie en zelfs voor gezinnen.

Meer