Radio2

Gents volksfeest met absurde wedstrijden:"Een armworsteling met 3 Gentse burgemeesters"

Congé Dansant lokte buurtbewoners naar het Fonteineplein in Gent met absurde wedstrijden. Zo was er een wedstrijd waarbij men pikante pepers moest eten en een armworsteling met drie Gentse burgemeesters, de Gentse burgemeester Matthias Declercq(Open VLD), de feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt(Groen) en de nachtburgemeester Edmond Cocquyt. De nachtburgemeester bleek de sterkste te zijn. 

Voor de derde keer al vierde de VZW Moeders Roze Anjer een Congé Dansant. "Voor ons  draait het feest om mensen samenbrengen door humor en absurditeit. Zo delen we bijvoorbeeld graag titels uit aan de winnaars van onze wedstrijden. De belangrijkste titels zijn die van stier en brein van het Fonteineplein. Die zal uitgedeeld worden aan de winnaar van het armworsteltoernooi, dit jaar de nachtburgemeester", zegt Sten Sundahl van de VZW Moeders Roze Anjer."

Winnaar van armworstelwedstrijd

Dit jaar gaat er uitzonderlijk ook de burgervader-showdown door. Dat is een armworstelwedstrijd tussen de burgemeester van Gent Matthias Declerq (Open-VLD), de feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt (Groen) en nachtburgemeester Edmond Cocquyt. Die laatste kwam als winnaar uit de bus en zal zich een jaar lang Sterkste Burgervader mogen noemen.

Buurtbewoners als vrijwilligers

Het festival richt zich voornamelijk op de buurt van de Brugse Poort, maar iedereen is welkom benadrukt Sundahl. "Hoewel we ons vooral focussen op de buurtbewoners vinden we het belangrijk dat iedereen hier welkom is, van jong tot oud. De buurtbewoners proberen we verder nog te activeren door ze als vrijwilligers te laten meewerken aan het evenement."

Radio2

Wedstrijden van heet naar heetst

Verspreid over het Fonteineplein staan er verschillende standjes waar er diverse wedstrijden plaatsvinden. "Er zijn verschillende activiteiten waaraan je kan deelnemen vandaag", zegt Sundahl. "We hebben een rodeo met een mechanische stier waar je zo lang mogelijk op moet blijven zitten. Er is ook een worstenkap waarbij iemand een droge worst door een buis gooit waarna de deelnemer aan de andere kant van de buis die in twee moet proberen kappen. Ik kan je alvast vertellen dat het veel moeilijker is dan het klinkt." 

Naast een armworsteltoernooi is er ook een Scovillewedstrijd. Daarbij zullen deelnemers hete pepers moeten eten. Ze beginnen bij de gewone pepperoncini (100 – 500 op de schaal van Scoville) en eindigen met de heetste peper die er bestaat, de Carolina Reaper (1.400 000 en 2.200 000 Scoville). Elke deelnemer krijgt ook een glas met melk en ijs in, maar zodra ze daarvan drinken zijn ze automatisch gediskwalificeerd. "We zijn blijkbaar de enige organisatie in België die het aandurft om zoiets te organiseren", zegt Sten Sundahl nog.

Radio2

Meest gelezen