AP2019

Onderzoek naar mysterieuze koalasterfte op boomplantage in Australië, doodsoorzaak van 16 dieren voorlopig onduidelijk

In Australië loopt er een onderzoek naar de mysterieuze dood van 16 koala's op een boomplantage in de staat Victoria. Het onderzoek werd midden juni al opgestart toen de levenloze lichamen van 13 dieren gevonden werden, intussen zijn er nog 3 dode koala's gevonden. 

Het was de uitbater van de plantage die de koala's vond op 14 juni en de verdachte overlijdens signaleerde. Er werd meteen een onderzoek opgestart en sindsdien zijn in een uithoek van de plantage nog drie extra lichamen van dieren gevonden. Ze bevonden zich in verschillende staten van ontbinding, sommige koala's waren op dat moment zo'n 2 weken dood, anderen mogelijk al 12 weken.  

Het onderzoek naar de mogelijke doodsoorzaak van de dieren heeft tot nu geen duidelijke verklaring opgeleverd. Röntgenfoto's toonden geen breuken. Er werden ook geen schotwonden gevonden. Een reeks van mogelijke doodsoorzaken wordt onderzocht. Maar doordat de dieren geen fysieke letsels vertonen en er ook geen specifieke ziektes opgemerkt zijn, kan de voorlopige conclusie alleen maar zijn dat ze als gevolg van "omgevingsfactoren" overleden zijn. 

"We volgen alle mogelijke sporen om te bepalen wat er met deze koala's gebeurd is", zegt Ash Bunce die het onderzoek leidt in lokale Australische media.  

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt het leefgebied van de soort er steeds kleiner.  In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in de deelstaten New South Wales en Queensland volgens het World Wide Fund for Nature af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met 95%. Ook de ontbossing en klimaatverandering vormen een ernstige  bedreiging voor de soort. 

In 2020 kwam het Department of Environment, Land, Water and Planning in een rapport tot de conclusie dat er in de staat Victoria zo'n 15.000 koala's getroffen zouden zijn door de bosbranden in de zomers 2019 en 2020. 

In Queensland, New South Wales en de Australian Capital Territory zijn de kaola's intussen van "kwetsbare" status overgegaan naar "bedreigd". Koala's zijn beschermde dieren volgens de Victoria's Wildlife Act. Wie een dier doodt, kan een boete krijgen tot maximaal 9.246 dollar (9.100 euro) en/of 6 maanden celstraf. 

Meest gelezen