Nicolas Maeterlinck

Minder alcohol- en snelheidscontroles door geldgebrek bij de politie

De federale wegpolitie moet noodgedwongen de mobiele controles op alcohol en snelheid afbouwen. Door geldgebrek wil de politietop weekend- en overuren beperken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. De maatregel gaat meteen in.

Volgens de federale politie is het duidelijk: er is geen geld genoeg om alles aan te pakken zoals het hoort. Politiedirecteur Koen Ricour stuurde een brief naar zijn ondergeschikten van de federale wegpolitie: "Ik besef ten volle dat dit verregaande maatregelen zijn, maar we zitten in een zware budgettaire crisis." 

Koken kost geld, werken blijkbaar ook. Er zijn kosten verbonden aan al die controles en het politiebudget laat dat niet langer toe. "Niet dat de controles wegvallen, er zullen gewoon minder controles zijn, we zullen die heroriënteren", zegt woordvoerder An Berger. "De controleploegen zullen met minder mensen zijn, er zullen ook meer mobiele controles zijn en minder vaste controleplaatsen. We blijven controleren, zeker op alcohol en druggebruik, zeker in het kader van de zomerse BOB-campagne. Maar minder, ja, we moeten rationeel omspringen met de middelen die er zijn."

"De grote geplande controleacties zullen iets minder in het weekend plaatsvinden", zegt An Berger van de Federale Politie in "Het journaal":

Videospeler inladen...

We moeten de weekend- en overuren beperken

An Berger, federale wegpolitie

"Die controles zijn de core business van de wegpolitie, ja, en we zullen die blijven doen. De interventieploegen zullen nog altijd hun werk doen, maar het zijn de proactieve controles, de aangekondigde grote controles, die minder zullen plaatsvinden, of toch alleszins in het weekend. De weekend- en overuren moeten worden beperkt, die kosten veel geld. We zullen prioriteiten moeten bepalen, zoals de BOB-campagne deze zomer."

De maatregel gaat nu in en na de zomer volgt een evaluatie. 

Minister Verlinden: "Ik wil dat wegpolitie minstens evenveel controleert als afgelopen zomers"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft gezegd dat ze wil dat de federale wegpolitie deze zomer "minstens evenveel controleert als de afgelopen zomerperiodes". 

Ze benadrukt dat verkeersveiligheid voor haar een "absolute prioriteit" is. Het is dan ook belangrijk dat de controles blijven plaatsvinden. "Ik zal dit opnemen met de top van de federale politie en hen vragen om in elk geval evenveel controles te doen als de afgelopen zomerperiodes."

De minister herhaalt dat het de doelstelling is om elk jaar een op de drie bestuurders te controleren en dat ze ook extra personeel heeft aangeworven om de boetes sneller te verwerken.

BEKIJK - "Ik zal aan de federale politie vragen om minstens zoveel controles uit te voeren als de voorbije zomer", zegt minister Verlinden in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen