De Nederlandse premier Rutte ontmoette vandaag de Oekraïense president Zelenski.
AFP or licensors

Nederlandse premier Rutte ontmoet president Zelenski in Oekraïne: "Ik wou zelf zien wat hier gebeurt"

De Nederlandse premier Mark Rutte brengt vandaag een bezoek aan Oekraïne. Aan het begin van zijn bezoek werd Rutte rondgeleid op enkele plekken nabij de hoofdstad Kiev, waar zwaar is gevochten met de Russen. Daarna ontmoette hij president Zelenski, waarmee hij sprak over de hulp aan Oekraïne. Het bezoek is in het diepste geheim voorbereid om veiligheidsredenen.

Rutte bezocht de verwoestingen in de plaatsen Borodjanka, Boetsja en Irpin, een voorstad van Kiev, waar hij sprak met vertegenwoordigers van de getroffen gemeenschap. 

"Ik wou zien voor mezelf wat er hier gebeurt. zodat ik de Nederlanders kan vertellen waarom we de mensen in Oekraïne steunen. Dit gaat over beschaving, over het feit dat je nooit kan accepteren dat een land een ander land binnenvalt. En dit gebeurt op 2,5 uur vliegen van Amsterdam. Dat is onaanvaardbaar en dat is waarom ik hier wil zijn."

Rutte ontmoet vandaag ook met de Oekraïense president Zelenski en eerste minister Denys Sjmyhal. "We gaan praten over alles waar we mee helpen, als wereld, als Europa, als Nederland: humanitair, militair, heropbouw, geopolitieke gevolgen, voedseltransporten die weg moeten uit Odessa."

Rutte is niet de eerste leider die Oekraïne bezoekt sinds de Russen er in februari binnenvielen. De leiders van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië, leden van de Europese Commissie en een flink aantal ministers gingen hem voor. Zo bezocht de Nederlandse minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken Kiev in mei.

Begin februari, toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne flink opliepen, waren Rutte en Hoekstra samen naar Oekraïne en buurland Moldavië gegaan. Ook toen spraken zij met Zelenski, evenals met de Oekraïense premier en met de minister van Buitenlandse Zaken.

Zelenski overlegt regelmatig telefonisch met tal van wereldleiders over militaire en politieke steun. Ook met Rutte belt hij regelmatig. 

Meest gelezen