Facebookgroep: Free Olivier Vandecasteele

Familie van Vlaamse ngo-medewerker in Iraanse cel doet oproep om petitie te ondertekenen

De familie van Olivier Vandecasteele uit Oostduinkerke is een petitie gestart om hem uit de Iraanse cel te halen. Olivier zit ondertussen al vijf maanden vast in een gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens de familie leeft hij daar in erbarmelijke omstandigheden. Het blijft ook onduidelijk waarom hij werd opgesloten. 

"Onze zoon, broer en peter, Olivier, werd 137 dagen geleden willekeurig aangehouden in Iran", begint zijn zus Nathalie in een video op Facebook. "Hij kwijnt al bijna vijf maanden weg in volledige afzondering in zijn cel. De eerste twee maanden sliep hij op de grond zonder matras met bijna 24 op 24 het licht aan. Hij is in de afgelopen 5 maanden al veel gewicht verloren en kampt met een voetinfectie."

Vandecasteele heeft als humanitaire medewerker jarenlang in Afghanistan gewerkt en was sinds 2015 actief in Iran als 'country director' voor verschillende niet-gouvernementele organisaties (ngo's). 

"Hij wou eigenlijk terug in België komen wonen", reageert zijn goede vriend Olivier Van Steirtegem. "In februari ging hij terug om daar de zaken af te ronden, maar een paar dagen later werd hij gearresteerd. Vanaf dan hebben we geen direct contact meer gehad. Het is nog altijd niet duidelijk waarom ze hem daar vasthouden."

Met de petitie hopen ze opnieuw aandacht op de zaak te vestigen. "Olivier is een echte Belg, hij is een zoon, een broer, een vriend van mensen hier in Oostduinkerke. We willen absoluut vermijden dat hij nog langer in Iran moet blijven. Met de petitie kunnen we aantonen dat de Belgische bevolking achter hem staat", aldus Van Steirtegem.

Meer informatie over de zaak kun je vinden op de Facebookpagina Free Olivier Vandecasteele. Daar vind je ook de link naar de petitie.

Meest gelezen