© Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive/The - portal.belgaimage.be

Componist van muziek in eerste James Bondfilm Monty Norman (94) overleden

De Britse zanger en componist Monty Norman is overleden. Hij is vooral bekend van het "James Bond Theme", het originele riedeltje dat in alle James Bondfilms voorkomt. Norman werd 94 jaar oud. 

Monty Norman componeerde de filmmuziek voor de eerste James Bondfilm "Dr. No". Voor het themanummer stofte hij een van zijn oude composities af, "Bad sign, good sign". Hij bedacht onder andere de bekende gitaarriff die onmiddellijk de figuur van de Britse spion oproept.  

Bekijk hier het originele "James Bond Theme":

Omdat de producenten niet helemaal tevreden waren, lieten ze een andere filmcomponist, John Barry, het nummer opnieuw arrangeren. Vandaar dat sommigen denken dat Barry de componist is, iets waar Norman zwaar aan tilde. Zo daagde hij ooit de Britse krant The Sunday Times voor de rechter omdat die in een artikel schreven dat hij de bekende gitaarlijn niet geschreven had.

Norman schreef ook de muziek voor de bekende strandscène in "Dr. No", waarbij actrice Ursula Andress uit de zee komt in een witte bikini. 

© Cinema Legacy Collection/The Hollywood Archive/The - portal.belgaimage.be

Monty Norman begon zijn carrière als zanger bij bigbands en zong ook in verschillende variétéshows. Samen met Benny Hill, Peter Sellers en Tommy Cooper was hij in de jaren 50 en 60 een echte publiekstrekker. Naast filmmuziek en teksten voor musicals schreef hij ook nummers voor artiesten als Cliff Richard en Bob Hope.

Meest gelezen