©  EPA-EFE

Opnieuw extreme hittegolf in Spanje: temperaturen lopen op tot boven 40 graden

In Spanje zijn de temperaturen maandag opnieuw tot boven de veertig graden geklommen. De komende dagen komen daar nog enkele graden bij. Eind juni sloeg er eerder al een extreme hittegolf toe in het land.

Bron: belga

LEES OOK. Spanje en Portugal kampen met droogste klimaat in 1.200 jaar: “Ernstige gevolgen voor landbouw en toerisme”

Volgens Aemet, het Spaanse meteorologische agentschap, stijgt het kwik maandag tot 42 graden in Extremadura, een regio in het zuidwesten van het land, en tot 41 graden in Andalusië, in het zuiden. In het noordwesten van het land, waar het doorgaans minder warm is, zou de maximale temperatuur boven de 35 graden klimmen.

“De hittegolf startte op zondag en zal “negen of tien dagen duren, wat het een van de drie langste hittegolven in Spanje sinds 1975 zal maken”, zegt Rubén del Campo, woordvoerder van Aemet, aan het Frans persagentschap AFP. Hij wijst erop dat de hittegolf “vrij uitzonderlijk” is, maar dat de klimaatopwarming meer frequente en intense hittegolven teweegbrengt. Hij herinnert eraan dat het aantal hittegolven de afgelopen twaalf jaar verdubbeld is in het land.

 ©  EPA-EFE

De meest extreme temperaturen zullen tussen dinsdag en donderdag te voelen zijn, aldus Aemet. Of het record van 47,4 graden Celsius in de Spaanse gemeente Montoro, in de provincie Cordóba, uit augustus 2021 zal verbroken worden, kan het agentschap niet zeggen.

In de afgelopen elf maanden kende het land vijf periodes met uitzonderlijk hoge temperaturen. De maand mei was in 2022 de warmste maand mei sinds de eeuwwisseling. Het waterniveau in de Spaanse reservoirs bedroeg maandag 45,3 procent van hun totale capaciteit. De afgelopen tien jaar was dat in dezelfde periode nog gemiddeld 65,7 procent.

LEES OOK. IN BEELD. Satellietbeelden tonen ernst van droogte in Italië: zo kurkdroog staat de Po, de langste rivier van het land

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER