Direct naar artikelinhoud
DE MOL

Die hoge hartslag van De Mol-kandidate Eline? "Niets zorgwekkends", zegt cardioloog

Eline moest haar hartslag naar 100 slagen per minuut krijgen, maar dat bleek niet eenvoudig. In rust haalde ze soms een hartslag van 128 slagen.

24 en nog maar net politie-inspecteur. Topfit dus, maar De Mol-kandidate Eline had in rust wel een hartslag van gemiddeld 109 slagen per minuut, met uitschieters tot 130. Tv-kijkend Vlaanderen reageerde verbijsterd, sommigen raadden de jonge vrouw aan naar de cardioloog te stappen. "Lijkt gevaarlijk", klonk het bij velen. Maar is dat ook zo? Cardioloog Guy Van Camp: "Zo'n hoge hartslag in rust komt niet vaak voor, maar het is zeker niet ongezond."

Hoeveel jaar sliep Doornroosje voor ze wakker werd gekust? Of vul aan: 'Tot zeven maal ...maal, vergeef ik een ander zijn schuld'. De vragen leken ons niet aartsmoeilijk, maar dat werd het wel wanneer de kandidaten ze moesten beantwoorden met hun hartslag. In de zesde aflevering van De Mol, gisteren, zagen we hoe Sam, Davey, Annelies, Robin en Eline in een hotelkamer werden gedropt. Een gecontroleerde hartslag betekende geld in het laatje. Voorhanden: een zetel om tot rust te komen en enkele toebehoren, waaronder een springtouw, om de hartslag net de lucht in te krijgen.

Eén opvallende vaststelling, nog voor de opdracht begon: de hartslag van Eline. Die bedroeg in rust liefst 130 slagen per minuut, met een gemiddelde van 109. Is Eline misschien 'De Mol' en dus rotnerveus? Of moet ze zich met zo'n hoge hartslag echt zorgen maken en schort er iets met haar gezondheid - "Ik hoop dat de makers van De Mol na de uitzendingen politieagente Eline naar de cardioloog hebben gestuurd", klonk het dan ook in een reactie op Facebook.

Cardioloog Guy Van Camp, verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, zegt dat er geen reden is tot paniek. "Ik veronderstel dat alle kandidaten die aan De Mol deelnemen, gezonde mensen zijn. Met een normaal hartritme dus van ongeveer 60 tot 100 slagen per minuut. Dat een hartslag in rust soms boven de 100 kan gaan, is niet abnormaal of meteen zorgwekkend." Dat zou het eerder wel zijn wanneer we bijvoorbeeld slapen en dus even helemaal 'van de wereld zijn'.

De kandidaten moesten vragen beantwoorden met hun hartslag. De hartslag van Eline bedroeg voor aanvang van de proef 132 slagen per minuut.

Onbewust
"Een hoge hartslag hangt trouwens van heel veel factoren af. Bloedarmoede bijvoorbeeld, waardoor het hart harder moet werken om zuurstof aan te maken. Problemen met een schildklier, en ga zo maar door. Of de vermoeidheid die de kandidaten parten speelt. En het is niet omdat je ergens neerligt dat je daarom ook echt rustig bent", vervolgt Van Camp.

Stress, liegen en bedriegen - zeker tijdens een zenuwslopend spelletje van De Mol: het kan je hartslag echt de hoogte injagen. "Je begint te zweten bijvoorbeeld of krijgt last van de spijsvertering. Het zijn dingen die onbewust gebeuren en dus vanuit ons autonoom zenuwstelsel worden aangestuurd", vervolgt Van Camp. Hij wil ook niet gezegd dat de hartslag van vrouwen altijd hoger ligt dan die van mannen. "Belangrijk om weten: de hartslag van mensen is écht individueel en heeft bijvoorbeeld ook met genetische kwesties te maken." Het is daarnaast ook niet zo dat iemand die sportief is, áltijd een erg lage hartslag heeft...

Diepzeeduikers
Is het trouwens wel gezond om met je hartslag te 'spelen' en die pijlsnel enkele slagen omhoog te krijgen of in vrije val naar beneden te halen? Of was de proef die de makers van De Mol in elkaar geknutseld hadden, onverantwoord? "Het is iets wat we onder meer bij diepzeeduikers zien. Zij halen vaak manoeuvres uit waarbij het hart even heel traag klopt, een ritme van zo'n 50 slagen per minuut bijvoorbeeld. Bij gezonde mensen is er geen enkel probleem, maar je doet het best ook niet te veel. Wie extremer wil gaan, moet er zich gewoon van verzekeren dat hij of zij in een gezond lichaam zit."

Eline, we kunnen je dus gerust stellen: er is niets om je zorgen over te maken. Zeg die afspraak met die cardioloog maar af. Of ben je gewoon rotnerveus omdat we nu misschien allemaal te weten zijn gekomen dat jij De Mol bent?

Eline, we kunnen je dus gerust stellen: er is niets om je zorgen over te maken. Zeg die afspraak met de cardioloog maar af. Of ben je gewoon rotnerveus omdat we nu misschien allemaal te weten zijn gekomen dat jij De Mol bent?