© Jozef Croughs

Truiense dierenarts twee dagen na ongeval op paardenwedstrijd overleden: “Ze leeft verder in andere mensen”

Sint-Truiden -

Twee dagen nadat ze levensgevaarlijk gewond raakte tijdens een menwedstrijd, is de Truiense dierenarts Evi Vandersmissen dinsdagmiddag overleden in het ziekenhuis. Haar organen werden afgestaan. “Wij zijn tevreden dat op deze manier Evi nog een aantal personen een beter leven kan geven”, zegt Jenny Beunckens, mama van Evi.

Jozef Croughs

Evi Vandersmissen -volgende maand zou ze 41 worden- liep zondag levensgevaarlijke verwondingen op bij een menwedstrijd in Linden (Lubbeek). “Ze reden met een jonge pony, en het was een van de eerste wedstrijden voor het dier. Hij moet opgeschrikt zijn en sloeg op hol. Net aan de muur maakte hij een scherpe bocht waardoor Evi en haar man Sven uit de koets werden gekatapulteerd en daarna ook nog de kar op zich kregen. De pony liep naar de vrachtwagen, waar hij werd opgevangen, hij bleef ongedeerd”, weet papa Harie Vandersmissen.

De ouders van Evi waren zelf niet aanwezig op de wedstrijd, maar werden telefonisch ingelicht. “Harie en ik werden zondagmiddag door de wedstrijdorganisatie op de hoogte gebracht van het ongeval. Ze vertelden ons dat Evi en Sven met spoed naar het Gasthuisbergziekenhuis in Leuven waren overgebracht”, begint mama Jenny Beunckens het verhaal. “We hebben het ziekenhuis meteen gecontacteerd, maar ze konden ons aan telefoon niets zeggen.”

Helm

Harie en Jenny vertrokken meteen richting Leuven. “Eens daar kwamen er vier hulpverleners bij ons. Dan weet je dat het heel ernstig is. Evi lag aan de beademing en werd enkel nog in leven gehouden, zo bleek. Toen ze ons vroegen of we haar organen wilden afstaan, stuikte onze wereld in elkaar. Wij hebben maar één kind”, snikt Jenny.  Dinsdagmiddag werd de beademing stopgezet, de organen van Evi werden afgestaan. “Wij zijn tevreden dat Evi op deze manier nog een aantal mensen een beter leven kan geven en ook voor ons is het een troost dat ze zo zal blijven verder leven.”

Evi’s echtgenoot Sven raakte ook zwaargewond en onderging al enkele ingrepen. Hij werd al aan de heupen geopereerd, maar er volgen nog ingrepen aan zijn elleboog, enkel en vermoedelijk nog bijkomende operaties aan zijn heup. “Evi had haar helm op en een speciaal beschermingsvest, maar het heeft niet mogen baten”, stelt Jenny.

Dierenarts

Evi was een gekende dierenarts in Brustem met een uitgebreide klantenkring. Ze had een groot hart voor paarden. “Ze stond ermee op en ging ermee slapen. Via telefoon gaf ze de eerste raadgevingen aan de klanten, om vervolgens in haar auto te springen. Het is zo onwezenlijk, ze had haar praktijk bij haar thuis, wij wonen wat verderop. Ze vroeg Harie geregeld om te helpen met de verzorging van haar paard. En nu is ze er niet meer”, zegt Jenny.

Ook Paardensport Vlaanderen, de federatie van paardensporten, reageert verslagen op het overlijden van Evi Vandersmissen. Zowel Evi als Sven waren lid van de federatie. “We kennen Sven als een ervaren en gedreven menner. Sinds enkele jaren is hij actief als lid van de Paardensport Vlaanderen mencommissie”, zegt Eva Vanwijnsbergen.“In naam van de hele sportgemeenschap willen wij ons diepste medeleven tonen aan de familie van Evi Vandersmissen. Onze gedachten gaan uit naar Sven, hun familie, vrienden en kennissen. We wensen hen veel sterkte bij het dragen van dit verlies”, luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer