Gewoonte om zout op je eten te doen kan je jaren van je leven kosten volgens nieuw onderzoek
Volgens een studie van de Tulane Universiteit van Volksgezondheid en Tropische Geneeskunde in New Orleans is er een link tussen een toevoeging van wat zout aan je eten en een vroegere dood. De studie betrok 500.000 Britten van middelbare leeftijd en werd gisteren gepubliceerd in de European Heart Journal.
Mannen die hun eten altijd bijkruiden met zout, zouden hun levensverwachting met 2,3 jaar verminderen. Vrouwen die hetzelfde doen, zouden 1,5 jaar minder lang leven. Deelnemers die altijd zout toevoegen aan tafel hebben 28 procent meer kans op prematuur overlijden. Het kruiden tijdens het koken, wordt niet meegerekend in de studie.
De studie volgde de 500.000 Britten gemiddeld negen jaar lang op. Bij het begin van hun deelname, tussen 2006 en 2010, werden ze gevraagd of ze hun eten bijkruiden met zout, en hoe vaak ze dat deden.
Grote voordelen
“Voor zover ik weet, is onze studie de eerste die deze link ontdekt", bemerkt professor Lu Qi van de Tulane Universiteit van Volksgezondheid en Tropische Geneeskunde. “Zelfs een kleine vermindering van zoutconsumptie, door minder of geen zout toe te voegen aan tafel, kan wezenlijke voordelen hebben voor de gezondheid.”
Bijkomende factoren worden niet uitgesloten in de studie. Zo kan een hogere consumptie van zout een indicator zijn van een algemeen ongezondere levensstijl. Het team achter het onderzoek vond het bewijs echter sterk genoeg voor mensen om te overwegen hun maaltijden niet meer bij te kruiden.
Niet bannen
Volgens professor Annika Rosengren van de Universiteit van Göteborg, die niet meewerkte aan het onderzoek, is het geen goed idee om zout volledig te verwijderen uit je dieet. Het is moeilijk om de ‘sweet spot’ van zoutinname te vinden, maar “gezonde mensen die een normale hoeveelheid zout consumeren, moeten zich geen zorgen maken”, stelt ze.
Het is erg moeilijk om zoutinname op te volgen omdat veel van onze voedingsproducten hoge zoutgehaltes bevatten. Ongeveer 70 procent van de zoutinname in westerse bevolkingen zou te wijten zijn aan verwerkt en bereid voedsel. 8 tot 20 procent zou komen van het bijkruiden aan tafel.
Gezond zout?
Bestaat er zoiets als gezond zout? Kan je je maaltijd gezonder maken door een ander soort zout te gebruiken? Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, is dat niet het geval. “Op chemisch niveau is natriumchloride (NaCl) het belangrijkste bestanddeel van zout. In tegenstelling tot wat de verpakkingen en de marketing je willen laten geloven, verschilt de mineralenbasis per zoutsoort eigenlijk amper. Wat gezondheid betreft, moet je dus niet veel verschillen verwachten.”
LEES OOK. Hoe gezond is zout? En welke soort gebruikt je het best? “Wie regelmatig zout eet, leeft minder lang” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Mysterie in Japan: levensgevaarlijke infecties door streptokokken pieken
Japanse gezondheidsexperts staan voor een raadsel. Over heel het eiland is er een toename van het toxischeshocksyndroom veroorzaakt door een bepaalde stam van streptokokken. 30 procent van de getroffen patiënten sterft eraan. De boosdoener, streptococcus pyogenes, wordt ook vleesetende bacterie genoemd. -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
-
PREMIUM
Geldt je doktersvoorschrift ook in Spanje? En mogen slaapmiddeltjes mee op het vliegtuig? Dit moet je weten over medicatie op reis
Van pijnstillers tot laxeermiddelen, zowat iedere Vlaming steekt wel een reisapotheek in zijn koffer. Maar zijn er ook geneesmiddelen die absoluut verboden zijn in andere landen? En vervoer je medicatie best in je gewone of handbagage? De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) geeft advies zodat je in de paasvakantie helemaal voorbereid op reis kan vertrekken: “Voor sommige pijnstillers en ADHD-medicijnen heb je een medische verklaring nodig.” -
PREMIUM
2,5 procent van de mannen heeft een ‘micropenis’: “Een goeie diagnose is alles, want in bepaalde gevallen kan je wel degelijk iets doen”
“It’s not the size of the ship but the motion of the ocean.” Het is een zinnetje dat uroloog dr. Piet Hoebeke (UZ Gent) frequent bovenhaalt bij bezorgde mannelijke patiënten. “Vaak is penisstress nergens voor nodig, maar toch komen er ook regelmatig mannen op consultatie die wél over een micropenis beschikken”, zegt hij. Wanneer spreken we officieel over een micropenis? Vormt dat gebrek aan lengte een probleem bij seks en vruchtbaarheid? En kan je er iets aan doen? -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
-
PREMIUM
Baanbrekend onderzoek ontdekt hoe we astma mogelijk kunnen voorkomen in de toekomst: jouw belangrijkste vragen beantwoord
-
PREMIUM
Hoe gezond is zout? En welke soort gebruikt je het best? “Wie regelmatig zout eet, leeft minder lang”
Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat wie zijn maaltijden altijd voorziet van een stevige portie zout minder lang leeft. Mannen zouden door zout te eten twee jaar verliezen, vrouwen zelfs anderhalf jaar. Past er echt geen enkele soort zout in een gezonde levensstijl? En welke zoutsoort maakt welk type gerecht beter? Diëtist Michaël Sels (UZ Antwerpen) en chef-kok Sam D’Huyvetter (Bar Bask) leren je het beste uit zout te halen. -
PREMIUM
“Kinderen krijgen het vooral op hun gezicht, maar impetigo kan op je hele lichaam voorkomen”: dermatologe geeft advies over ‘krentenbaard’
Vooral bij kinderen zie je in de zomer vaak vuile korsten rond de neus, nadat ze een week met een snotneus hebben rondgelopen. Maar die infectie, die krentenbaard of impetigo wordt genoemd, komt niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassen kunnen ze oplopen. Maar hoe krijg je dit? En hoe behandel je het best? Dermatoloog Els Van Autryve legt uit: “Je kan wondjes krijgen die niet goed genezen of etterende plekjes met korstjes en blaren erop, tot zelfs blaren op verschillende zones van het lichaam.” -
PREMIUM
“Mijn hart maakte vreemd oehoe-geluid”: runderhartklep zou leven van Nadieh redden, maar 6 jaar later liep het weer fout