Frans agentschap linkt nitrieten in voeding aan kanker, regering belooft maatregelen
Uit een advies van het Franse gezondheidsagentschap Anses blijkt dat er een verband bestaat tussen de blootstelling aan de chemische stoffen nitraat en nitriet – onder meer door het eten van bewerkt vlees – en het risico op dikkedarmkanker. Om die reden belooft de Franse regering in het najaar met een actieplan te komen.
In het rapport adviseert Anses om “de blootstelling van de bevolking aan nitraten en nitrieten met vrijwillige maatregelen te beperken door de blootstelling via de voeding te verminderen”. De Franse ministeries van Volksgezondheid en Landbouw hebben in een reactie aangekondigd dat ze dit najaar een actieplan zullen voorleggen aan het parlement. De bedoeling is om de toevoeging van beide stoffen aan voedingsmiddelen te beperken tot “het strikt noodzakelijke”. “Die vermindering moet worden bereikt via een evenwicht dat de voedselveiligheid van de consument garandeert”, klinkt het.
Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (CIRC) van de Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde in 2015 bewerkt vlees al als kankerverwekkend. Nitrieten worden door diezelfde instantie als “waarschijnlijk kankerverwekkend” beschouwd. De stoffen worden aan vleesproducten toegevoegd om de houdbaarheid ervan te verlengen en om de ontwikkeling van bacteriën die botulisme veroorzaken (een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van een bacterie), te voorkomen. Het is ook door die stoffen dat ham, die van nature grijs is, een roze kleur krijgt.
Groter risico op andere ziekten
Het agentschap Anses erkent in zijn advies echter dat “de verlaging van het additiefgehalte het microbiologische risico waarschijnlijk aanzienlijk zal doen toenemen”. Er zou dus een grotere kans ontstaan op de ontwikkeling van botulisme of op besmettingen met salmonella en de listeriabacterie. Anses stelt bijgevolg “compenserende maatregelen” voor om die laatste risico’s te beperken. Zo kan de uiterste consumptiedatum van producten worden ingekort en kunnen er ook in een vroegere productiefase, bijvoorbeeld bij de landbouwbedrijven en in de slachthuizen, bijkomende maatregelen worden genomen.
Tot slot waarschuwt het agentschap dat heel wat “nitrietvrije” producten op de markt evenmin volledig veilig zijn. De plantenextracten of groentebouillons die als vervangers zijn toegevoegd “vormen geen echt alternatief aangezien ze van nature nitraten bevatten die onder invloed van bacteriën in nitrieten worden omgezet.” De producten bevatten dus “verborgen nitraten en nitrieten”, luidt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De tomate crevette is gered: “Schaarste bij garnalen is voorbij”
-
PREMIUM86
Ooit werd River Cola beschaamd weggemoffeld, vandaag heeft cola ‘van den Aldi’ cultstatus bereikt: hoe komt dat?
River Cola blaast 50 kaarsjes uit. Op die halve eeuw tijd heeft het imago van de cola ‘van den Aldi’ een evolutie doorgemaakt. Ooit werden de blikjes diep en beschaamd in de boekentas weggemoffeld, maar vandaag zijn ze stigma van ‘arme mensen-cola’ kwijt. Marketingprofessor Luk Warlop legt uit hoe dat gelukt is. -
PREMIUM
“De grill reinigen met hitte is iets voor tussen enkele barbecuebeurten door”: maar is dat voldoende om de barbecue schoon te maken?
Met het warme weer halen we massaal onze barbecues van onder het stof. Eén nadeel: bij het grillseizoen horen ook vuile roosters met hardnekkige, aangekoekte etensresten. Hoe maak je die makkelijk schoon? Is het bijvoorbeeld voldoende om je grill sterk te verhitten? We vroegen het aan zaakvoerder Christophe Van Israël van barbecuemerk Weber. “Dit is een belangrijk onderdeel om schoon te houden.” -
-
Livios
Na woningbrand door zonnepanelen in Meise: welke gevaren loop je met zo'n installatie?
-
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
Wanneer je bloed moet laten nemen, krijg je vaak als advies dat je nuchter moet komen, zonder vooraf gegeten te hebben. Waarom is het belangrijk om dat advies te volgen? En welke impact heeft voeding dan op je bloedwaarden? Endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven) legt uit. -
HLN Shop
Ken jij deze vijf types barbecue al? Van oldskool met houtskool tot Japanse verfijning
Tijdens het plannen van een grillfeest krijgen we al snel een luxeprobleem op ons... bord: het aanbod in de winkels beperkt zich niet meer tot een rooster met een bakje kolen onder. Anno 2024 vind je barbecues in alle denkbare soorten en maten. Hoe pik je hier het juiste exemplaar voor jou uit? HLN Shop plaatst vijf types barbecues in de kijker en bespreekt hun troeven en bijzonderheden. -
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
-
Jobat
Foto op je cv of niet? En wat moet er zeker nog/niet op staan? “Dit is een vaak voorkomende fout”
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
PREMIUM35
Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?