© RTV

Geels revalidatiecentrum organiseert een beurs voor reizen op maat van mensen met een beperking

Geel -

Een mentale of fysieke beperking hebben, mag of kan geen struikelblok zijn om (verre) reizen te ondernemen. Op de allereerste reisbeurs van het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel stelden drie standhouders dinsdag hun reisaanbod en diensten voor.

Annelies Frederickx

In de tuin van het revalidatiecentrum van Ziekenhuis Geel vond dinsdag de allereerste reisbeurs voor mensen met een mentale of fysieke beperking plaats. “Wanneer hun revalidatie hier stopt, voelen sommige patiënten zich wat verloren en dan kan reizen een leuk alternatief of tijdverdrijf zijn”, vertelt adjunct diensthoofd Gitte Heselmans. “Om hen op weg te helpen naar een (aan)gepaste reis organiseren we voor het eerst een reisbeurs. Onze beurs richt zich niet alleen tot patiënten van de revalidatiedienst. Via flyers en sociale media hoopten we ook mensen van buitenaf aan te spreken. Het is immers belangrijk, dat iedereen met een beperking kan reizen. Ik ben zelf vrijwilliger bij Project U/Turn en heb gemerkt dat patiënten zowel mentaal als fysiek sterker worden door te reizen.”

Wereldwijd

WeTravel2 ging maar wat graag in op het aanbod om standhouder te zijn op de reisbeurs. “Met WeTravel2 bieden we wereldwijd gewone reizen aan, maar dan op een toegankelijke manier”, legt Katia Groenwals uit. “De hele praktische kant wordt opgelost voor de klanten. We zijn partners met toegankelijke hotels en zorgen voor vlotte transfers en hulp ter plaatse. Alleen voor die hulpmiddelen moet een meerprijs betaald worden. Voorts zijn onze prijzen vergelijkbaar met die van een reisbureau.”

Katia Groenwals en Jolien Geerts geven uitleg over WeTravel2 en Kompaan. © Annelies Frederickx

Individuele reizigers of gezinnen kunnen zich op hun vakantie laten vergezellen door een vrijwilliger van Kompaan. “Bij Kompaan beschikken we over een grote databank van vrijwilligers, die vooraf gescreend werden en allemaal een opleiding genoten”, vertelt Jolien Geerts. “Tijdens de trip neemt de kompaan, voor wie alleen de reiskosten betaald moeten worden, de zorgen en assistentie op zich. Zo kan iedereen, ook eventueel meereizende gezinsleden, ten volle genieten van de vakantie.”

Avontuurlijke groepsreizen

Project U/Turn is gespecialiseerd in avontuurlijke groepsreizen voor mensen met een fysieke beperking. “We trekken er met een groep van twaalf op uit en het is de bedoeling dat alle groepsleden helpen opdat iedereen de tocht tot een goed einde kan brengen”, legt Julie Dierckx uit. “Op onze reizen gaan we back to basics en slapen de deelnemers in tenten. Niets is onmogelijk, ook niet voor mensen met een fysieke beperking.”

Mia Steurs ging al drie keer op reis met Project U/Turn. © Annelies Frederickx

Mia Steurs ging al drie keer op reis met Project U/Turn en zij deelt graag haar ervaringen met geïnteresseerden. “Ook ik dacht door mijn beperking niet meer te kunnen reizen, maar iedere trip was al heel positief. Ik ging al naar Tenerife, IJsland en Marokko. Vooral de trektochten in IJsland waren memorabel door de vele beken die we moesten oversteken. Ik kon wel wat stappen, maar maakte toch ook gebruik van de speciale rolstoelen. Aan de stromen werd ik telkens door drie of vier man over het water gedragen.”

www.wetravel2.eu

www.projectu-turn.com

www.vzwkompaan.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER