Huivering over Chinese zero covid-strategie doet olieprijs zakken naar 100 dollar

Maandag is de prijs voor een vat ruwe olie weer lager gesloten. Nervositeit over de hernieuwde maatregelen in China om een heropleving van het coronavirus tegen te gaan (de beruchte zero covid-lockdowns) zou een verklarende factor zijn voor die prijsdaling. Vandaag bleef de wereldwijde benchmark tuimelen, naar 100 dollar per vat.

  • Brent ruwe olie-futures waren op het moment van schrijven met 4,38 procent gedaald, tot 102,40 dollar per vat.
  • Ondertussen daalde WTI met 4,70 procent, tot 99 dollar per vat.

Lockdowns

De angst voor de vraag laaide gisteren extra op, nadat de Chinese Communistische Partij (CCP) in het weekend opnieuw hardvochtige coronaregels invoerde in verschillende steden. Deze maatregelen moeten de opkomst van de zeer besmettelijke coronavirusvariant BA 5 helpen indammen. Intussen zijn in de op een na grootste economie ter wereld ongeveer 30 miljoen mensen onder strenge lockdown-regels geplaatst, nadat er zondag 352 nieuwe gevallen van COVID-19 werden gemeld, volgens Bloomberg.

China is ’s werelds grootste olie-importeur; Chinese coronalockdowns worden intussen algemeen gezien als een factor die de anders stijgende olieprijzen in 2022 onder controle houden.

Ondertussen zal de Amerikaanse president Joe Biden deze week ’s werelds op een na grootste olieproducent, Saoedi-Arabië, bezoeken. “Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk instemmen met het opendraaien van de oliekraan na het bezoek van Biden, maar het land streeft ernaar dit te doen binnen de context van de huidige OPEC+-overeenkomst, die loopt tot december”, aldus marktanalist Helima Croft van RBC Capital Markets, volgens ABM.

Recessie

Daarnaast neemt ook de bezorgdheid toe dat zowel de VS als Europa binnenkort in een recessie kunnen belanden. Beide regio’s kreunen onder een torenhoge inflatie en de verhoging van de rentevoeten, terwijl de energieprijzen de pan uit blijven rijzen.

“De markten blijven verscheurd tussen de vrees voor een recessie in de VS, Europa en China, die de groei en dus het olieverbruik torpedeert, en de nog steeds zeer krappe vraag/aanbod-realiteit van de fysieke markt”, liet Jeffrey Halley, marktanalist bij OANDA, optekenen door Business Insider.

Nord Stream

Andere factoren die hebben bijgedragen tot het bearish beleggerssentiment op de oliemarkt zijn onder meer de gedeeltelijke sluiting van de onderzeese Nord Stream 1-pijpleiding, die Russisch gas naar Europa transporteert.

De capaciteit van de gasleiding is danig teruggeschroefd vanwege onderhoudswerken, die volgens de planning tien dagen zullen duren. De pijplijn wordt elke zomer nagekeken, maar dit jaar maken de Duitsers, de grootste afnemers van het Russische gas, zich grote zorgen over het verloop van die herziening. Ook niet-Duitse politici uit de EU hebben trouwens al de vrees verwoord dat het technisch onderhoud van de gaspijplijn een voorwendsel is om de gasleveringen voorgoed te kunnen stopzetten. Rusland wil mogelijk vergelding voor de strafmaatregelen die het door het Westen werd opgelegd voor zijn militaire agressie in Oekraïne.

In elk geval heeft dat het vooruitzicht dat de wereldeconomie door een recessie wordt getroffen, alleen maar doen toenemen. En dat is dan weer slecht nieuws voor het vooruitzicht voor de vraag naar olie.

(kg)

Meer