Minister Tinne Van der Straeten (Groen) wil energiesector eenmalige crisisbijdrage laten betalen

 ©  BELGA

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de energiesector een eenmalige crisisbijdrage van 25 procent op de overwinsten laten betalen.

Bron: BELGA

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelt voor om een eenmalige crisisbijdrage te vragen van de energiesector ten belope van 25 procent van de overwinsten. De details worden nu samen met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) verder uitgewerkt en belanden in het najaar op tafel van de regering in het kader van de begrotingsgesprekken.

Het voorstel van Van der Straeten is gebaseerd op het Italiaanse model, dat een belasting van 25 procent heft op de overwinsten gerealiseerd door de hoge energieprijzen. Concreet neemt Van der Straeten daarvoor het verschil in de brutowinstmarge voor de periode van 1 januari tot en met 31 december van dit jaar tegenover de winstmarge in dezelfde periode vorig jaar.

De belasting zou per kwartaal worden berekend en enkel worden geheven indien de stijging in een kwartaal nominaal minstens 100.000 euro en procentueel meer dan 10 procent bedraagt. Bovendien is ze technologieneutraal: zowel elektriciteits- als aardgasbedrijven en petroleumhandelaars vallen binnen het voorstel van Van der Straeten.

Aankondigingspolitiek

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi verwijt minister van Energie Tinne Van der Straeten “aankondigingspolitiek” in het dossier rond de aanpak van de overwinsten in de energiesector. “Alle experten zijn het eens dat het weinig realistisch is om Engie een bijkomende heffing op te leggen met een simpele belasting.”

Mahdi apprecieert het ook niet dat minister van Financiën en CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem mee in het bad wordt getrokken. “De enige die Engie meer kan laten bijdragen, is Tinne Van der Straeten zelf via de nucleaire heffing (repartitiebijdrage, red.). Bij mijn weten, levert Groen nog altijd de minister van Energie.”

CD&V-Kamerlid Servais Verherstraeten gaf eerder in de Kamer al aan dat Van der Straeten die repartitiebijdrage zelf op tafel kan leggen bij de lopende onderhandelingen met Engie over de levensduurverlenging van twee van de zeven kerncentrales. “Daar moeten nieuwe afspraken gemaakt worden”, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen