©  AFP

De opmerkelijkste Emmy-nominaties: Barack Obama en ‘Squid Game’ maken kans op beeldje, Selena Gomez moet het zonder doen

Op 12 september worden voor de 74ste keer de Emmy Awards uitgereikt, de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen. Dinsdag heeft de Television Academy bekendgemaakt wie kans maakt op een beeldje. Onder hen voormalig Amerikaans president Barack Obama. Ook de Koreaanse Netflix-reeks ‘Squid Game’ schrijft geschiedenis.

Eva De Poorter

Barack Obama: na de Grammy, de Emmy?

Barack Obama (60) mag zich al tweevoudig Grammy-winnaar noemen (voor ‘Beste gesproken woord album’). Mogelijk komt daar een eerste Emmy bij, voor ‘Beste verteller’, als voice-over voor Our Great National Parks. Obama en zijn vrouw Michelle hebben samen het productiehuis Higher Ground, dat mee achter de docureeks op Netflix zit. Dat beeldje grijpen wordt niet eenvoudig, hij neemt het onder meer op tegen Sir David Attenborough (The Mating Game: In Plain Sight).

 ©  AFP

‘Squid Game’ schrijft geschiedenis

Het Koreaanse Squid Game blijft maar voort breien aan hun succesverhaal. Met hun Emmy-nominatie voor ‘Beste dramareeks’ schrijft de Netflix-serie geschiedenis. Het is de eerste niet-Engelstalige reeks die kans maakt op de trofee. Eerder hebben ze al naast een Golden Globe gegrepen voor ‘Beste tv-reeks drama’. In totaal zijn ze veertien keer genomineerd.

‘Squid game’ ©  AP

Succesvolle ‘Succession’

Het lijkt erop dat het aantal streamingdiensten en zenders ook bij de Academy onoverzichtelijk werd, dus verleggen ze de focus op de series. HBO-reeks Succession is daarbij de succesvolste met 25 kansmakers (waaronder ‘Beste drama’). Ted Lasso (Apple TV+) heeft net als vorig jaar opnieuw 20 nominaties (met daarbij ‘Beste komedie’, wat het vorig jaar ook won) en deelt dat aantal met The White Lotus (HBO). Het succesvolste platform is HBO/HBO Max met 130 nominaties. Al ziet Netflix die liever als aparte streamingdiensten, want zij hebben er 129.

‘Succession’ met Brian Cox heeft met 25 nominaties de grootste kans op beeldjes. ©  AP

Geen Selena Gomez

Opvallende afwezige in de categorie ‘Beste actrice’: Selena Gomez (29). De Disney+-reeks waarin ze de hoofdrol speelt, Only Murders in the Building, is wel genomineerd, net als onder anderen haar twee costerren Martin Short (72) en Steve Martin (76).

Martin Short (links) en Steve Martin (rechts) hebben wel een nominatie. Selena ontbreekt verrassend genoeg. ©  AFP

Zendaya bevestigt status als superster

Zendaya is een absolute superster, wat ze ook nu weer bevestigt met haar nominaties. Ze heeft er een als producer in ‘Beste muziek’ en ‘Beste songtekst’ voor nummers van Euphoria. Ook is ze voor de tweede keer genomineerd als ‘Beste actrice (drama)’. Ze is niet alleen de jongste vrouw ooit die kans maakt op een beeldje in deze tweede categorieën, ze is ook de eerste zwarte vrouw die tijdens dezelfde editie in beide categorieën is genomineerd.

 ©  Evan Agostini/Invision/AP

Eerste nominatie Chadwick Boseman, twee jaar na overlijden

Acteur Chadwick Boseman overleed in augustus 2020 aan darmkanker. Vorig jaar was zijn laatste werk te zien op Disney+. Hij is genomineerd voor zijn stem van T’Challa in de Marvel-animatiereeks What if...?. Vorig jaar kreeg hij al een Oscar-nominatie voor zijn rol in Ma Rainey’s Black Bottom. In dezelfde categorie – ‘Beste stem van een personage’ – staat hij tegenover onder meer Jessica Walter voor haar rol in Archer. Ook voor haar is dat postuum, ze overleed in maart 2021.

 ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer