Vrijwilligster Maria Breugelmans en Christel Kooyman van Zwerfkat Wommelgem vzw met Wilson en Wilma, die deze week gevonden werden. ©  kristin matthyssen

Veel kittens gedumpt, dierenasielen zitten vol grote honden

Zandhoven, Wommelgem, Antwerpen -

Het seizoen is nog jong, en toch heeft Zwerfkat Wommelgem vzw al meer dan driehonderd zwerfkatten en -kittens moeten opvangen. Vooral in bepaalde gemeenten zoals Zandhoven met nog een vrij recent sterilisatie- en zwerfkattenbeleid, ziet de vereniging momenteel een kittenpiek. In de stad Antwerpen, waar al langer gestructureerd zwerfkatten gesteriliseerd worden, lijkt het probleem onder controle. De dierenasielen in onze regio zitten wel allemaal vol, vooral met grote hondenrassen.

Kristin Matthyssen

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Kittens mogen niet meer vruchtbaar worden weggegeven of verkocht. Meer dan zeven jaar na die verplichting blijven de zwerfkittens echter toestromen. “Momenteel zien wij grote regionale verschillen. In Zandhoven doen we een oproep naar vrijwilligers om mee kittens en volwassen zwerfkatten te helpen vangen”, vertelt Christel Kooyman van Zwerfkat Wommelgem vzw. “Vanuit die gemeente ontvingen we meldingen van echte groepen katten en kittens, onder meer in de Rector De Ramstraat en de Boudewijnlaan.”

Mogelijk komt dit omdat Zandhoven vorig jaar een samenwerking met Zwerfkat Wommelgem vzw afsloot en de gemeente dit nu ook zo in haar communicatie vermeldt. Verwilderde dieren worden teruggezet, katten die nog socialiseerbaar zijn worden bij voorkeur in een gezin herplaatst. Maria Breugelmans uit Merksem ging al zwerfkatten in Zandhoven vangen. “Maar het zou tof zijn als we daar een lokaal vrijwilligersnetwerk kunnen uitbouwen dat de dieren kan vangen of voederen in een beurtrol”, zegt Maria.

Wilson en Wilma werden in een doos in iemands tuinhuis gedumpt. ©  kma

Een zwerfkat kan in anderhalf jaar voor 36 nakomelingen zorgen. “Het volstaat dus dat er in een bepaalde straat een zwerfkater losloopt en een vruchtbare kattin, om voor een lokale opstoot te zorgen”, vertelt Christel, die de indruk heeft dat met het begin van de vakantie weer veel kittens gedumpt worden. Zoals Wilson en Wilma, die maandag door een man in een doos in zijn tuinhuis werden aangetroffen. “Die mens heette Willem, daarom dat we de kittens naar hem genoemd hebben. Het gaat om verzorgde, tamme kittens van ongeveer acht weken oud.”

Zwerfkat Wommelgem vzw heeft intussen al een samenwerking met Wommelgem, Borsbeek, Ranst, Hove, Zandhoven en Mortsel. In gemeenten als Wommelgem waar ze al vijf jaar actief is, moet de vzw jaarlijks nog slechts een 10-tal katten of kittens vangen.

Stabiel in Antwerpen

Volgens het kabinet van schepen van Dierenwelzijn Els van Doesburg (N-VA) valt het met de zwerfkittens in de stad momenteel mee. De stedelijke dienst dierenwelzijn voert al enkele jaren een gericht zwerfkattenbeleid, en dat lijkt stilaan vruchten af te werpen. “De situatie is stabiel,met in 2019 396 gevangen zwerfkatten en -kittens, in 2020 398 en in 2021 394. Van deze katten werden er respectievelijk 327, 350 en 315 onvruchtbaar gemaakt”, zegt de woordvoerder van schepen Van Doesburg.

Er werden de voorbije jaren wel meer zwerfkatten geëuthanaseerd in Antwerpen. Dat cijfer klom van 21 in 2019 naar 35 in 2020 en 52 in 2021. Meestal gaat het om zieke dieren.

De verwilderde zwerfkatten worden in Antwerpen na sterilisatie of castratie weer uitgezet, de redelijk tamme worden aan het KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Antwerpen) overgedragen voor herplaatsing.

Volle asielen

Intussen zitten de dierenasielen in Antwerpen wel allemaal vol. Bij KMDA in Kontich is er een wachtlijst voor de afstand van honden tot september, omdat het asiel ook een vakantiepension heeft. Niet alle huisdieren worden gedumpt. Ook in de dierenhotels is het bijzonder druk nu.

Dierenasiel De Antwerpse Keten in Schoten zit ook vol, vooral met volwassen katten en grote hondenrassen. Het gaat dan vooral om Duitse herders, Mechelaars en cane corso’s, rassen die de jongste jaren ‘in de mode’ waren en meestal van broodfokkers komen. Echtscheidingen en huisvestingsproblemen zijn vaak redenen voor afstand. Ook dierenasiel Canina in Essen zit vol. Bijkomend probleem is dat in juli en augustus weinig adopties gebeuren omdat veel mensen reisplannen hebben.

Bij het Blauwe Kruis in Wommelgem was de telefoonlijn dinsdag overbelast, wat misschien meteen een antwoord op onze vraag vormt.

Vrijwilliger worden in Zandhoven? Info op www.zwerfkatwommelgem.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER