Eerste 200 vaccins tegen apenpokkenvirus aangekomen in Jessa Ziekenhuis in Hasselt

Vandaag start in ons land de vaccinatie tegen apenpokken. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt werden gisteren de eerste 200 vaccins geleverd en kunnen de vaccinaties snel van start gaan. In Limburg zijn ondertussen 10 mensen positief getest.

In België zijn zo'n 3.000 vaccins verdeeld, waarvan dus 200 aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. "Dus we moeten er gericht mee omspringen", zegt Peter Messiaen, professor virologie en verbonden aan het Jessa Ziekenhuis. "Die zijn bestemd voor mensen die nauw contact hebben gehad met een bewezen geval van apenpokken. Het vaccin moet snel toegediend worden na mogelijke blootstelling om ziekte te vermijden. Daarnaast gaan we het ook gebruiken bij mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben. Daar hebben we een iets langere periode om het vaccin preventief te gebruiken."

In Limburg zijn ondertussen een 10-tal mensen positief getest, dus het aantal besmettingen stijgt

Het aantal positieve gevallen stijgt stilaan. "In Limburg zijn ondertussen een 10-tal mensen die positief getest, dus dat aantal stijgt", gaat Messiaen verder. "En dus veronderstellen we ook dat de vraag naar bescherming na contact met apenpokken zal toenemen."

In Limburg gaat het over 10 besmette mannen, maar mannen zijn niet vatbaarder voor het virus dan vrouwen, zegt Messiaen: "We zien het bij intens huidcontact en op dit moment circuleert het virus wel meer bij homomannen, maar het is geen seksueel overdraagbare aandoening, dus iedereen kan ermee in aanraking komen."

Meest gelezen