Lift voetgangerstunnel twee dagen na heropening alweer enkele uren defect, gebruikers zitten tijdje vast: “Kinderziektes worden opgelost”

Maandag werd de lift in de Sint-Annatunnel op Linkeroever nog feestelijk heropend, twee dagen later stonden gebruikers er weer voor gesloten liftdeuren. Enkele mensen zaten dinsdagavond een tijdje vast in de lift, nadat het systeem ontregeld raakte. Rond het middaguur was het euvel (tijdelijk?) weer hersteld en is de lift weer in gebruik. Het nieuwe deursysteem zal na deze testmaand onder de loep worden genomen.

jvh, joro

De lift in de voetgangerstunnel aan de kant van Linkeroever was sinds maandag opnieuw toegankelijk voor het publiek, na een maandenlange renovatie aan het oude mechanisme. Maar dinsdagavond was de lift alweer defect nadat een fietser zijn tweewieler nog snel tussen de sluitende deuren probeerde te steken, in de hoop dat de lift dan weer zou openen.

LEES OOK. IN BEELD. Piccolo’s bij heropening lift voetgangerstunnel na half jaar werken: “Dat werd tijd, hé”

“Maar zo werkt het nieuwe mechanisme van deze lift niet”, zegt woordvoerder Stefanie Nagels van het Agentschap Wegen en Verkeer. De fiets zat dan ook vast tussen de deuren. “Bij het vorige systeem gingen de liftdeuren telkens weer open wanneer iemand nog probeerde binnen te geraken terwijl de deuren al aan het sluiten waren. Dat leidde soms tot veel vertraging en ergernis. Daarom werd beslist om voortaan het zogenaamde ‘metrosysteem’ toe te passen, waarbij het sluitingsmechanisme meteen stopt wanneer iemand er nog doorheen wilt”, legt de woordvoerder uit. “Wanneer de persoon of object weer uit de deuropening is, gaat de deur weer verder met sluiten.”

Maar dat nieuwe mechanisme werd op dag twee al meteen op de proef gesteld door de fietser. “De deur was al quasi volledig gesloten, waardoor de fiets tussen de deur kwam vast te zitten. De fietser heeft vervolgens zodanig aan zijn fiets gewrongen dat het detectiesysteem ontregeld raakte.”

De lift zelf werkte nog, maar viel in de uren daarna nog twee keer stil. “De mensen die vastzaten werden telkens vrij snel – na een kwartiertje – bevrijd”, aldus Nagels.

Op bovenstaand filmpje is te zien hoe gebruikers rond 22u30 vast kwamen te zitten in de lift op Linkeroever en uiteindelijk door de brandweer en een technicus bevrijd moesten worden.

Na enkele uren weer in gebruik

Nadat de deuren woensdagochtend opnieuw geblokkeerd raakten, werd beslist om de lift tijdelijk te sluiten tot het mechanisme hersteld was. Daarin slaagde aannemer na enkele uren in, waardoor de lift op Linkeroever woensdag rond het middaguur weer in gebruik was.

Hersteld of niet, dat de volledig gerenoveerde liften al na twee dagen dienst weigeren, roept vragen op. De garantie dat de liften de komende tijd wel probleemloos zullen werken is er niet. AWV rekent vooral op het gezond verstand van de gebruikers. “Net zoals bij een andere lift is het niet de bedoeling dat mensen zich er nog snel door wringen. Je kan het vergelijken met nog snel door rood of oranje licht te willen rijden, dat is ook niet de bedoeling”, zegt de woordvoerder.

Is signalisatie waarop het verzoek om niet door sluitende liftdeuren te gaan dan niet op zijn plaats? “We kunnen er bordjes hangen zoveel we willen, maar de vraag is of een fietser die nog snel komt aangereden die wel gelezen zal hebben. Maar we zitten nu nog volop in de testmaand, waarbij de aannemer al die tijd aanwezig zal blijven, en zullen vervolgens een evaluatie maken en dit soort kinderziektes proberen op te lossen.”

Lift rechteroever

Ook de lift op rechteroever is buiten gebruik: ook aan die kant werd maandag gestart met de restauratie, die opnieuw vijf maanden zou moeten duren. De roltrappen aan beide zijden van de tunnel zijn wel nog in gebruik.

 ©  lej

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER