Al drie scoutskampen stilgelegd na uitbraken buikgriep: “Warm weer en laag waterpeil, waarschijnlijk zijn dat de boosdoeners”

De zomervakantie is twee weken ver, en Scouts en Gidsen Vlaanderen kreeg al tien meldingen van kampen waar kinderen geveld werden door buikgriep. Een drietal moest vroegtijdig worden stopgezet. De jeugdbeweging wijst naar het warme weer en lage waterpeil. “Waarschijnlijk zijn dat de boosdoeners”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

Anton Goegebeur en Bert Feys

Een Tieltse scoutsgroep vertrok vorige week met ruim vijftig leden naar hun kampplaats in de provincie Luxemburg. De jongeren beleefden een toffe tijd, tot enkelen onder hen symptomen van buikgriep vertoonden. “Al snel breidde dat aantal uit. Een twintigtal leden is inmiddels ziek geworden”, vertelt leider Jeff De Weerdt. In samenspraak met een arts is beslist om het kamp twee dagen vroeger dan gepland stop te zetten.

Niet enkel de Tieltse scoutsleden kregen last van buikgriep. Ook andere scoutsgroepen kregen de voorbije periode af te rekenen met zieke leden, vooral in Luxemburg. “We kregen al tien meldingen. Drie kampen werden stilgelegd, bij andere groepen bleef het enkel bij ongemakken”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Boosdoeners

Het aantal meldingen is volgens hem merkelijk meer dan normaal. “We hebben gebeld met de ziekenhuizen. De symptomen bij de kinderen uit de verschillende kampen zijn dezelfde. Mogelijk zorgen de warmte en de lage waterstanden voor extra infecties”

De jeugdbeweging stuurde inmiddels een bericht naar de vele afdelingen om hen te informeren en extra aandacht te vragen voor voedselveiligheid. “Een koelkast is bij dit weer geen overbodige luxe. Groepen die hun voeding en drank niet koel kunnen houden, raden we aan om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een groep in de buurt met meer middelen”, zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerdster van het Federaal Voedselagentschap. Andere tips zijn opletten met restjes eten, drinkwater koel houden, de handdoeken regelmatig vervangen en wassen en handhygiëne.

Lage waterstand

Maar de jeugdbeweging wijst vooral naar de lage waterstand. En die houdt zeker extra risico’s in, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Door heel warm weer kunnen bacteriën gaan woekeren. Zeker in laag water, met minder stroming en een dalend zuurstofgehalte.” Volgens Smet komen buikgriep en allerlei allergische reacties het vaakst voor als nare gevolgen van zwemmen in vervuild water.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen