foto peter Hilz (C)

Bedrijven minder veeleisend voor diploma's nieuwe werknemers

Het vinden van goede werknemers wordt alsmaar moeilijker voor werkgevers. Vacatures blijven openstaan en daardoor passen bedrijven noodgedwongen de diplomavereisten aan. "We zien minder hoge eisen op bijna alle niveaus", zegt werkgeversfederatie VOKA. "Waar vroeger minstens een master nodig was, kan nu eventueel ook een bachelor aan de slag. Bij technische beroepen is een korte specifieke opleiding soms al voldoende."

Er is een verschuiving in de vraag naar diploma's. Dat stelde VOKA vast op basis van hun analyse van de vacatures in alle sectoren. Een bachelordiploma steekt nog altijd met kop en schouder boven andere diploma's uit. Maar het masterdiploma zakt procentueel van de tweede naar de vierde plaats. 

"Voor alle diploma's zijn er meer jobs te vinden", zegt Nadia Werkers, directeur bij VOKA Antwerpen en Waasland. "Maar de vraag naar beroeps- en technisch geschoold personeel stijgt veel meer."

Zo zijn er tal van voorbeelden waar vroeger een technisch diploma nodig was, terwijl nu een korte zeer specifieke opleiding al volstaat. "Kappers worden op korte tijd omgeschoold tot onderhoudspersoneel, om lasser te worden volstaat een korte(re) cursus bij Syntra," haalt Werkers aan.

Werkgevers staan nu vaak open voor kandidaten die niet aan het gevraagde diploma voldoen. Bedrijven zijn vaak bereid om zelf nog opleiding te voorzien. "Als je dus op zoek bent naar een job: ga zeker eens kijken en een gesprek aan, ook al heb je niet het juiste diploma. Als bedrijven merken dat er voldoende leerbereidheid en capaciteit in je zit, bestaat de kans dat ze je graag aanwerven," besluit Werkers. 

Meest gelezen