Ban Ki-moon draagt olympische fakkel, Pélé moet nog afwachten

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zal tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de fakkel dragen. Of het Braziliaanse voetbalicoon Pélé het olympisch vuur mag ontsteken, is daarentegen nog maar de vraag...

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maakt vrijdagavond als olympisch fakkeldrager deel uit van de openingsceremonie, alvorens het olympisch vuur ontstoken wordt. Dat maakten de Verenigde Naties dinsdag bekend. De 72-jarige Zuid-Koreaanse diplomaat reist woensdag naar Brazilië af. Op zijn programma staat onder meer een bezoek aan het olympisch dorp, waar hij de leden van het vluchtelingenteam wil ontmoeten. Ook tijdens de Spelen van 2012 in Londen en de Winterspelen van 2014 in Sotsji was Ban Ki-moon een van de fakkeldragers.

Eerder riep Ban Ki-moon al op een “olympische wapenstilstand” te houden tijdens de Spelen in Rio. “Ik vraag aan de volledige wereld om een olympische vrede in te voeren en alle vijandigheden te staken tijdens de Olympische en Paralympische Spelen die zich in 2016 afspelen in Rio de Janeiro”, verklaarde hij vorige week. “Het is een uitdaging en ik begrijp dat het misschien onmogelijk lijkt om te bereiken, maar ik roep de oorlogvoerende partijen op om zo veel moeite te doen om de wapens neer te leggen, als de atleten moeite doen om te strijden voor een olympische medaille.”

Pelé weet nog niet of hij olympische vlam mag ontsteken

Voetbalfenomeen Pelé weet dan weer nog niet zeker of hij wel de vlam mag ontsteken. Hij moet eerst toestemming hebben van zijn sponsors en moet daarvoor tevens een uitstapje met zijn sponsors afzeggen, vertelde de 75-jarige Pelé dinsdagavond op de Braziliaanse tv-zender Globo.

“Ik heb een contract en dat moet ik respecteren”, zei hij. Pas als het Amerikaanse bedrijf dat de rechten op zijn naam heeft akkoord gaat, wil hij de vlam ontsteken. “Als Braziliaan doe ik het natuurlijk graag.” Uiterlijk donderdag geeft hij IOC-voorzitter Thomas Bach zijn definitief antwoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer