Koning Filip herdenkt slachtoffers van overstromingen een jaar na de stortvloed

Precies een jaar geleden was het hele land er getuige van hoe een stortvloed dodelijke overstromingen veroorzaakte in delen van Wallonië. Vooral Luik werd hard getroffen, de sporen daarvan zijn een jaar later nog duidelijk zichtbaar. Koning Filip bracht donderdag een bezoek aan de getroffen gebieden en herdacht de slachtoffers van de ramp in de Luikse voorstad Chênée.

LEES OOK. In de Luikse voorstad waar precies één jaar na de ramp koning Filip komt spreken: “Hij zal hier niet uitgefloten worden, Elio Di Rupo misschien wel”(pjv)

Het koninklijk paar bezocht donderdag eerst het gemeentehuis van Limbourg, dat ook heel wat schade had opgelopen door de verwoestende overstromingen. De inwoners van de Waalse gemeente werden een jaar geleden zwaar getroffen toen de Vesder buiten haar oevers trad. Zo liep een derde van de woningen onder water, veertig procent van de gezinnen heeft schade geleden.

Daarna begaf het vorstenpaar zich naar de Place Léon d’Andrimont, in het centrum van de deelgemeente Dolhain. Een honderdtal bewoners was daar aanwezig om Filip en Mathilde te begroeten. Tijdens een brunch op het plein spraken de koning en koningin met verschillende slachtoffers die hun verhaal deden.

Uiteindelijk brachten Filip en Mathilde een bezoek aan de hulpdiensten, waarvan de kazerne, die dichtbij de Vesder ligt, ook zware schade opliep.

“De inwoners vinden het belangrijk om de koning en kongin in hun gemeenschap te ontvangen. Het is een hartverwarmend gebaar. Dit is een hoopvolle boodschap voor de toekomst en voor de heropbouw van onze gemeente”, aldus burgemeester Valérie Dejardin.

Na het bezoek aan Limbourg vertrokken de koning en koningin naar de Luikse deelgemeente Chênée, waar het Waalse Gewest een herdenkingsceremonie heeft georganiseerd.

()

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen