Sophie Wilmès (MR) stopt definitief als buitenlandminister door ziekte echtgenoot, opvolger wellicht vandaag bekend

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) neemt definitief ontslag uit de regering-De Croo. Eerder had ze haar taken al tijdelijk stopgezet omdat bij haar echtgenoot een agressieve hersenkanker is vastgesteld. Ze blijft wel Kamerlid. Wellicht maakt haar partij vanochtend haar opvolger bekend.

"De ziekte van mijn man zal een moeilijke strijd worden die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren. Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe", zegt Wilmès in een persmededeling. "Ik dank uit de grond van mijn hart de vele mensen, uit de hele maatschappij, die ons hebben gesteund, en dat nog altijd doen." 

"Ik dank ook de premier en mijn federale collega's die tijdens mijn afwezigheid de continuïteit hebben verzekerd. Aan hen, aan wie mij opvolgt en aan de hele regering wens ik succes en volharding, om de projecten en hervormingen die ons land zo hard nodig heeft, tot een goed einde te brengen."

In april kondigde Wilmès al aan dat ze haar functies tijdelijk zou neerleggen. Premier Alexander De Croo (Open VLD), en de ministers David Clarinval en Mathieu Michel (beiden MR) namen toen haar bevoegdheden over. Maar het werd stilaan duidelijk dat deze situatie op langere termijn onhoudbaar zou worden.

In een eerste reactie laat premier De Croo weten bewondering te hebben voor haar beslissing.

In een uitgebreidere reactie aan VRT NWS toont premier De Croo begrip voor de beslissing van Wilmès. "Ik vind het een heel sterke en moedige beslissing om de juiste prioriteiten te stellen en je partner te helpen op een moeilijk moment. Ik heb daar heel veel respect voor." 

Anderzijds omschrijft De Croo Wilmès als "één van de steunpilaren van de regering en het is jammer om een sterke minister van Buitenlandse Zaken te zien vertrekken."

BEKIJK - "Ik begrijp haar beslissing absoluut, en ik vind het een sterke beslissing", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD):

Videospeler inladen...

Opvolger?

De premier gaat ervan uit dat de opvolging van Wilmès in de komende dagen geregeld zal worden. Hoewel het volgens De Croo de afgelopen maanden goed gewerkt heeft, vindt hij het goed dat er weer een voltijdse minister van Buitenlandse Zaken komt, want de afgelopen maanden was het toch wel een bijkomende werklast voor hemzelf en  andere collega’s geeft de premier toe.

Nu Wilmès definitief uit de regering stapt, zal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez allicht een nieuwe minister en vicepremier moeten aanduiden. Voorlopig is het nog niet duidelijk wie de uitverkorene wordt.

Net als premier De Croo spreekt Bouchez van een moedige beslissing:

Dorian De Meus, hoofdredacteur van de Waalse krant La Libre, vermoedt dat Alexia Bertrand veel kans maakt om in Wilmès' voetsporen te treden. "Ze is een vrouw en ze komt uit Brussel. Belangrijk, want alle laatste nominaties binnen de MR zijn mensen uit Luik of Henegouwen", duidt hij. "Bovendien was ze kabinetschef onder Didier Reynders toen die minister van Buitenlandse Zaken was. Gezien de functie maar voor twee jaar moet worden ingevuld, is het een goed idee om iemand te kiezen met ervaring."

Vandaag (vrijdag) om 10 uur geeft de MR een persconferentie. Een onderwerp wordt officieel niet aangekondigd, maar wellicht zullen de Franstalige liberalen dan de opvolger van Wilmès bekendmaken.

Eerste vrouw als premier

Sophie Wilmès (47) is sinds 2015 actief in de nationale politiek: eerst als minister van Begroting en Ambtenarenzaken, van oktober 2019 tot september 2020 als eerste minister in de minderheidsregering-Wilmès II. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke premier van ons land. 

In oktober 2020 werd ze vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen in de Vivaldi-regering.

Samen met haar echtgenoot, de Australische zakenman Christopher Stone, heeft ze vier kinderen.

Meest gelezen