Een brugdeel is alvast verhoogd. ©  Serge Minten

Verhoging Kempische Brug loopt zes weken vertraging op door onverwachte problemen

De verhoging van de twee kanaalbruggen over het Albertkanaal op de Kempische Steenweg in Hasselt loopt zes weken vertraging op. Verborgen puin en een versteviging van de fundering doen de einddatum van het project verschuiven van 19 september naar eind oktober.

Geert Houben

De Vlaamse Waterweg laat de brug ophogen op 9,10 meter zodat binnenschepen met vier containers er vlot en veilig kunnen varen. Dat verloopt niet zonder verrassingen. In de aanloophellingen van de brug is de aannemer gestoten op verborgen puin in de ondergrond. De verhogingswerken gebeuren in twee fases omdat de brug uit twee aparte delen bestaat. Om een brughelft te verhogen, moeten stalen damwanden ingebracht worden in de aanloophellingen van de brug. Die damwanden houden de extra grondopvulling – nodig bij de verhoging – op zijn plaats. Bij het intrillen ervan is de aannemer op 5 meter diepte op verborgen puin en betonblokken in de ondergrond gestoten. De verwijdering hiervan neemt de nodige tijd in beslag. “Daarnaast was het ook nodig om een bijkomende versteviging in de fundering van beide brughelften aan te brengen”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg. “De ondergrond van een brug op voorhand inspecteren op gebreken, blijft een moeilijk verhaal omdat oude plannen niet altijd accuraat zijn en er veel onzichtbare en onbereikbare onderdelen zijn. Eventuele problemen komen helaas pas boven water tijdens de werken.”

Hasselt kermis

Deze twee ingrepen hebben een impact op de timing van de werken. Oorspronkelijk was voorzien dat het verkeer van 1 augustus over de verhoogde brug aan de kant van Kuringen zou rijden. Dat is nu verschoven naar 10 september. Dan start de aannemer met de verhoging van de brughelft langs de zijde van Godsheide. Ook de heraanleg van het kruispunt met de Genkersteenweg start pas dan. “Hasselt blijft vlot bereikbaar via alternatieve routes. De huidige verkeerssituatie blijft gelden tot 10 september wanneer het verkeer van brughelft wisselt”, belooft de Vlaamse Waterweg. Daardoor zullen de werken nog tijdens Hasselt kermis en de start van het academiejaar bezig zijn.

Fietsers en Pukkelpop

“We doen er alles aan om de nieuwe fietsinfrastructuur langs de nieuwe brug vóór 1 september open te stellen. Schoolgaande jeugd kan zo hun woon-schooltraject vlot terug afleggen. Voor het verkeer van en naar Pukkelpop (18 – 21 augustus) is er geen bijkomende hinder en blijft de huidige verkeerssituatie gelden”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het kruispunt van de Genkersteenweg zal pas afgesloten worden vanaf 10 september. Het einde van de werken is nu voorzien voor eind oktober.

Een bovenaanzicht van voor de werken echt van start gingen. ©  Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer