Elon Musk kan zich met de rechtszaak tegen Twitter (opnieuw) de furie van de SEC op de hals halen

Het socialemediabedrijf Twitter heeft in de Amerikaanse staat Delaware een rechtszaak aangespannen tegen miljardair Elon Musk. Het bedrijf gaat er niet mee akkoord dat de Tesla-baas zijn overnameplannen wil opbergen omdat er “veel onduidelijkheid is over het aantal nepprofielen op het platform”.

Het kwam eind vorige week niet geheel als een verrassing: Musk heeft niet langer de intentie om Twitter over te nemen. Volgens de Tesla-baas heeft het socialemediabedrijf foutieve informatie gedeeld over het aantal nepprofielen. Twitter heeft altijd volgehouden dat maximaal 5 procent van de profielen vals is. Musk daarentegen is ervan overtuigd dat het er veel meer zijn.

Juridische strijd

Hoewel de deal een opzegvergoeding van een miljard dollar bevat, eist Twitter nu dat Musk zijn verplichtingen uit de overeenkomst nakomt. “Musk gelooft blijkbaar dat hij – in tegenstelling tot elke andere partij die onderworpen is aan het Delaware-contractenrecht – vrij is om van gedacht te veranderen, het bedrijf naar de prullenbak te verwijzen, de activiteiten te verstoren, de aandeelhouderswaarde te vernietigen en vervolgens weg te lopen”, staat er in de klacht te lezen. Het is nu aan de rechtbank om te beslissen of de miljardair het volledige overnamebedrag alsnog op tafel moet leggen.

Musk lijkt zich momenteel geen zorgen te maken over de juridische strijd die hem te wachten staat. Op Twitter dreef hij onlangs zelfs de spot met heel de situatie. “Nu wordt het bestuur van Twitter verplicht om de informatie over het aantal spambots in een rechtbank te delen”, stond er in een afbeelding die hij eerder deze week via het socialemediaplatform deelde.

SEC houdt Musk in de gaten

Het lachen zou Musk wel eens snel kunnen vergaan. Door het juridische getouwtrek met Twitter loopt de miljardair opnieuw in het vizier van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De toezichthouder volgt sinds 2018 alles wat Musk doet van dichtbij op. In dat jaar beweerde hij dat hij voldoende kapitaal had gevonden om Tesla van de beurs te halen. Sindsdien moet Musk bepaalde tweets laten nalezen door advocaten alvorens hij ze de wereld instuurt.

“Als je verklaringen doet over beursgenoteerde bedrijven die invloed hebben op de aandelenkoersen, gaan er alarmbellen af bij de SEC”, merkt Stephen Crimmins, een voormalige advocaat bij de toezichthouder, op in een reactie tegenover het persagentschap Reuters. Volgens Twitter heeft Musk wel degelijk uitspraken gedaan die een impact hadden op de koers van het bedrijf.

Musk heeft al fouten gemaakt

Andere advocaten merken op dat Musk geen uitvoerende functie heeft bij Twitter, waardoor niet dezelfde wettelijke verplichtingen gelden tegenover de Twitter-aandeelhouders als de insiders. “Niettemin heeft hij een algemene wettelijke verplichting om de markt niet te misleiden door materiële onjuiste voorstellingen”, voegen ze er wel aan toe.

De SEC heeft overigens in april al enkele vragen gesteld bij de interesse van Musk in Twitter. De miljardair had toen zo’n 9 procent van de aandelen gekocht. De aangifte van die aankoop bij de beurswaakhond is weliswaar niet geheel volgens de regels verlopen. Zo was Musk te laat met het melden van de aankoop. Daarenboven had hij de toezichthouder op de hoogte gebracht van zijn transactie via een zogeheten 13G-rapport, een aangifte voorbehouden aan passieve investeerders. Dat terwijl Musk als onderdeel van de aankoop een zitje in de raad van bestuur kreeg. Daarmee zou hij dus niet bepaald een passieve rol spelen binnen het bedrijf. Musk heeft achteraf beslist om toch niet in de bestuursraad te zetelen.

Volgens advocaten zal de SEC onderzoeken of Musk eerlijk was geweest in zijn latere publieke verklaringen over wat het doel was van de overname en discussie omtrent de nepprofielen. “De SEC zal kijken en willen weten of hij smoesjes verzint en aandeelhouders misleidt”, zegt advocaat Robert Frenchman aan Reuters. “Zijn constante publieke opmerkingen kunnen gezien worden als marktmanipulatie.”

(lb)

Meer