Dries Van Langenhove en 6 andere leden van Schild & Vrienden moeten voor rechter komen voor aanzetten tot haat

Kamerlid Dries Van Langenhove (verkozen op een lijst van Vlaams Belang) en 6 andere leden van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter voor het aanzetten tot haat en geweld. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist. 5 overige leden die voor de raadkamer moesten verschijnen, krijgen opschorting.

Schild en Vrienden?

Schild en Vrienden is een extreemrechtse jongerenbeweging. Het gerecht begon eind 2018 een onderzoek naar de groep, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe er binnen besloten chatgroepen racistische, seksistische en antisemitische grappen werden uitgewisseld. Dries Van Langenhove speelde als leider van de groep een prominente rol in de beweging.

Kamerlid Dries Van Langenhove (verkozen op een lijst van Vlaams Belang) en 6 andere leden van Schild & Vrienden worden, na de onthullingen van "Pano" 4 jaar geleden over racistische, seksistische en antisemitische berichten in chatgroepen, nu ook effectief doorverwezen naar de rechtbank. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist. De rechter zal dus moeten oordelen of zij zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuken op de racismewet. Nog 5 andere leden krijgen opschorting.Ā 

De raadkamer doet geen uitspraak over schuld en onschuld, ze beslist alleen tegen welke verdachten er voldoende aanwijzingen zijn om voor de rechter te komen.Ā 

Racisme

Het parket vond zelf na onderzoek dat de leden van Schild & Vrienden zich schuldig hebben gemaakt aan:

  • het "aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld en dat op basis van racisme en xenofobie";
  • het verspreiden van "denkbeelden die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat";
  • het "rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gepleegd", inbreuken op de antinegationismewet dus (maar niet voor Van Langenhove);
  • inbreuken op de wapenwetgeving, met name de verkoop van pepperspray (enkel voor Van Langenhove).

Het is uiteindelijk ook voor dat lijstje van beschuldigingen dat de raadkamer de 7 leden van Schild & Vrienden heeft doorverwezen naar de rechtbank. Twee van hen, onder wie Van Langenhove, worden niet doorverwezen voor negationisme. Enkel Van Langenhove wordt ook doorverwezen voor inbreuken op de wapenwetgeving. Ze kunnen overigens allemaal nog in beroep gaan tegen hun doorverwijzingen.

BEKIJK - Justitiejournaliste Caroline Van den Berghe geeft toelichting in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Van Langenhove reageert alleen schriftelijk op de beslissing van de raadkamer. Hij zegt dat ze voor de vrijspraak gaan in wat hij een politiek proces noemt, en dat hij uitkijkt naar het proces.

Goede zaak

Unia (het Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme), de Liga voor Mensenrechten, de UGent, Jihad Van Puymbroeck en eremagistraat Henri Heimans hebben zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft zich teruggetrokken als burgerlijke partij.

Toon Deschepper, de advocaat van Heimans, zegt dat hij liever ook een doorverwijzing had gezien van Van Langenhove voor negationisme, als oprichter van de Facebook- en Discordgroepen. "Maar de raadkamer heeft geoordeeld dat deel uitmaken van een vereniging niet volstaat om ook die strafrechterlijke verantwoordelijkheid te weerhouden bij Dries Van Langenhove. (...) Maar in elk geval komt er een proces tegen hem. Dat is misschien wel een goede zaak."

BEKIJK - Toon Deschepper reageert voor de camera in dit verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

De raadkamer kiest ervoor om het proces te voeren met de mensen die een belangrijke rol gespeeld hebben

Toon De Schepper, advocaat van een van de burgerlijke partijen

Vijf betrokken leden van Schild & Vrienden worden niet doorverwezen naar de correctionele rechtbank, maar krijgen opschorting. Dat betekent dat de raadkamer wel degelijk oordeelt dat de feiten bewezen zijn, maar dat ze er niet voor worden vervolgd. "De raadkamer houdt rekening met veel factoren: hoeveel berichten zijn er gepost, was er een meelopersmentaliteit, ...? Sommige van die inverdenkinggestelden waren heel jong en zitten nu in een andere fase van hun leven. Ik denk dat de raadkamer dan van oordeel is geweest dat het wat disproportioneel is om hen ook mee te sleuren in een heel groot mediaproces, terwijl het voor sommigen om een eenmalige stommiteit ging."

Deschepper snapt die afweging. "De raadkamer kiest er zo voor om het proces te voeren met de mensen die een belangrijke rol gespeeld hebben. Al de rest is nu afgesplitst en komt ervan af met die opschorting."

Meest gelezen