Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

RTBF-journaliste Hadja Lahbib volgt Sophie Wilmès op als minister in federale regering na ontslag

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelt Hadja Lahbib voor, die Sophie Wilmès zal opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken.Beeld BELGA

Hadja Lahbib (52) volgt Sophie Wilmès (MR) op als minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen in de federale regering. David Clarinval wordt vicepremier voor de MR in de federale regering. Dat heeft partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Wilmès diende gisteren haar ontslag in vanwege de ziekte van haar man, bij wie een agressieve vorm van hersenkanker is vastgesteld. RTBF-journaliste Lahbib zal haar nu opvolgen als minister van Buitenlandse Zaken. Ze wordt vandaag al bij de koning verwacht.

Wie is Hadja Lahbib?

• 52 jaar

• Heeft Algerijnse roots, maar werd in ons land geboren. Ze woont in Schaarbeek

• Studeerde journalistiek en communicatie aan de Brusselse ULB, waar ze nadien nog twee jaar assistent was

• Werkte sinds 1997 voor de RTBF, eerst als reportagemaker, nadien als nieuwsanker

• Lahbib maakte ook reportages in oorlogsgebieden. Onder andere in het nabije Oosten en Afghanistan, waar ze een documentaire maakte over het lot van vrouwen. Later volgde er ook een boek

• Op Arte Belgique presenteerde ze het maandelijke cultuurprogramma Le Quai des Belges en het tweetalige Vlaamse Kaai, aan de zijde van verschillende Vlaamse schrijvers. Later was ze ook actief bij Tout le Baz’ar, een tweetalig cultuurprogramma op La Une en Arte

• In 2020 werd Lahbib verantwoordelijk voor de publiekswerking van de RTBF

• Sinds een jaar was ze ook betrokken bij de kandidatuur van Brussel als Europese culturele hoofdstad in 2030, samen met oud-KVS-directeur Jan Goossens

Tot nu toe werden de vaktaken van Wilmès tijdelijk opgevangen door premier Alexander De Croo (Open Vld), minister David Clarinval (MR) en staatssecretaris Mathieu Michel (MR). Als vicepremier werd ze tijdelijk vervangen door Clarinval, maar die wordt nu dus officieel vicepremier voor de MR in de federale regering.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR)zette in april al tijdelijk een stap opzij door de zware ziekte van haar echtgenoot. Donderdagavond diende ze vervolgens officieel haar ontslag uit de regering in bij Koning Filip, die het ook aanvaard heeft.

Volgens Bouchez was Lahbib zijn eerste keuze. “Vergis je niet. Ze heeft misschien niet de politieke ervaring, maar ze heeft een betere kennis van het terrein dan sommige van haar voorgangers toen die op Buitenlandse Zaken terecht kwamen”, klonk het. “Er wordt vaak gezegd dat mensen meer bij politiek moeten worden betrokken en dat de politiek geen gesloten terrein mag zijn”, merkt Bouchez op. Volgens hem kan Lahbib met haar parcours, interesseveld en competenties iets bijdragen. “Wat gebeurd is met Wilmès is een obstakel, maar we zetten dat om in een opportuniteit.”

“Ik ben fier dat ik voortaan het eerste gezicht kan zijn van België in het buitenland”, stelde Lahbib nog. Ze geeft toe dat de vraag van Bouchez niet eenvoudig was. “Het zou comfortabeler geweest zijn om journaliste te blijven. Dit haalt me uit mijn comfortzone.” Lahbib stelde zich overigens in het Frans en het Nederlands voor, maar gaf meteen aan het Nederlands beter te begrijpen dan het te spreken, al is ze de taal hoorbaar niet geheel onmachtig. 

Comeback Wilmès 

Wilmès wil tijd maken voor haar zieke man en haar kinderen. Bij de echtgenoot van Wilmès werd dit voorjaar een agressieve vorm van hersenkanker vastgesteld, waarna ze een stap opzij zette en haar functie tijdelijk naast zich neerlegde. Het was sindsdien premier Alexander De Croo (Open Vld) die de bevoegdheid Buitenlandse Zaken op zich nam. Formeel bleef Wilmès wel lid van de regering, maar zonder bevoegdheid of loon.

Sophie Wilmès en haar man Christopher Stone.Beeld BELGA

Mogelijk volgt er wel snel een comeback, want Wilmès stopt niet volledig met politiek. Vanaf september zal ze opnieuw zetelen in de Kamer. Dat maakt het mogelijk voor MR om haar bij de volgende verkiezingen opnieuw uit te spelen als stemmenkanon. “Dit is geen afscheid”, maakte Bouchez op Facebook bekend. “Sophie Wilmès zal haar werk voortzetten in de Kamer, in de partij en als lijsttrekker in Brussel in 2024.”