© atv

Meerdere jeugdbewegingen last minute zonder kampterrein omdat beruchte boer contract verbreekt: “Wel voorschot betaald”

Wilrijk -

Zo’n 350 scouts uit Wilrijk en ’s Gravenwezel zijn in allerijl op zoek naar een nieuwe kampplaats. Nochtans hadden ze al lang vooraf een terrein vastgelegd in het Waalse Hotton, nabij Durbuy. Maar de boer die hen het terrein verhuurt, laat de groepen niet meer toe op zijn grond. Nochtans was er volgens de scouts een schriftelijke overeenkomst en betaalden ze een voorschot van 2.000 euro. Door deze onaangename wending dreigen de kosten voor de groepen enorm op te lopen.

David Van Turnhout

“Het is zeker niet de eerste keer dat deze boer zijn beloftes niet nakomt”, zegt Vincent Jacobs van de Scouts Oosterveld in Wilrijk. “Gisteren overkwam een scoutsgroep uit Mortsel hetzelfde. Ook aan hen had de boer het terrein beloofd, maar toen ze aankwamen mochten ze er niet meer op. De boer wees hun een ander terrein aan, maar daar kregen ze het aan de stok met de eigenaar. Die wist van niets en was niet akkoord.”

Vrijdagmiddag trokken ook de scouts van ’s Gravenwezel nietsvermoedend naar hetzelfde terrein. Ook zij moesten rechtsomkeer maken en hadden eveneens een voorschot betaald.

Op 6 juli berichtten we ook al over twee Chirogroepen die vlak voor hun verblijf te horen kregen dat ze niet meer welkom waren omdat de grond dubbel geboekt was. Ook zij hadden een overeenkomst met dezelfde boer ondertekend en de Chirogroep uit Weerde wacht vandaag nog altijd op de terugbetaling van zijn voorschot.

LEES OOK. Kampterreineigenaar laat ook Chiro Hombeek last minute in de steek: “Opeens liet eigenaar weten dat we niet meer naar Hotton mogen”

Vier vrachtwagens

Na het lezen van de nieuwsberichten van enkele weken geleden, roken de scouts uit Wilrijk onraad. Daarom nam Vincent toen al contact op met de boer. Die verzekerde dat er voor hen geen probleem was. Maar omdat tal van verhalen de ronde deden, reisden vrijdagochtend enkele leiders voor alle zekerheid af naar Hotton om poolshoogte te gaan nemen. Intussen kwamen ook twee vrachtwagens met kampmateriaal aan in de buurt van de kampplaats. Volgende week zouden in hun zog 200 kampeerders volgen.

Maar wat de leiding vermoedde kwam tijdens de prospectie vrijdagochtend uit. “De boer zei dat het terrein verhuurd was aan een andere groep en dat we er niet meer terecht konden”, vertelt Vincent. “Hij zei dat hij ons voorschot van 2.000 euro wou terugbetalen, maar een advocaat raadde ons af dit te aanvaarden. Dat zou immers de aanvaarding van de contractbreuk betekenen.”

Veel extra kosten

Ondanks deze enorme tegenvaller gaven de scouts uit Wilrijk niet op. “We hebben een nieuwe plek gevonden in La Roche, op 18 km van onze oorspronkelijke locatie. Na onze oproep in Gazet van Antwerpen stond mijn telefoon geen vijf seconden stil. Gelukkig kunnen we daar terecht, al gaat ons dat veel geld kosten. De wachttijd van de vrachtwagens liep op tot acht uur aan honderd euro per uur. De extra transportkosten komen op 1.200 euro. Onze balken moeten nu ook nog getransporteerd worden naar de nieuwe locatie. Dat kost zo’n 400 euro. Omdat we de hele dag hebben rondgereden, zal ook onze brandstofrekening enorm opgelopen zijn. Al deze kosten zullen we proberen verhalen op de boer die contractbreuk pleegde.

De scouts van ’s Gravenwezel vonden vrijdagnamiddag nog geen uitwijkmogelijkheid. Zij zetten nu alles op alles om hun leden niet teleur te stellen.

Om te vermijden dat de boer opnieuw toeslaat, stelt Vincent voor hem op een zwarte lijst te plaatsen, zodat ook andere groepen weten dat hij onbetrouwbaar is. Daarmee kan hopelijk heel wat ongenoegen vermeden worden.

Modelcontract

Scouts en Gidsen Vlaanderen is op de hoogte van de situatie in Hotton. “We volgen dit nauw op en proberen de groepen zo goed mogelijk bij te staan”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. “We staan in contact met de burgemeester van Hotton en zoeken mee naar terreinen van plaatselijke scouts. Hopelijk kunnen we dankzij ons sociale weefsel vermijden dat de groepen volgende week in de kou blijven staan.”

Ook vooraf doet Scouts en Gidsen Vlaanderen het nodige om eventuele problemen zo veel mogelijk uit te sluiten. “We werken met een kampvisum dat alle belangrijke richtlijnen bevat voor het organiseren van een kamp”, aldus Van Reusel. “Pas wanneer de leiding aan alle punten in het kampvisum heeft voldaan, ondertekent ons middenkader de toelating om het kamp te mogen organiseren. Zo’n kampvisum omvat eveneens een typeovereenkomst voor het huren en gebruiken van een terrein. Naar verluidt zouden ook de scouts uit Wilrijk en ’s Gravenwezel zo’n schriftelijke overeenkomst hebben met de boer uit Hotton. Dat is alvast een voordeel.”

Juridische stappen

Daarnaast vind je op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen (www.opkamp.be) een zoekmachine die vraag en aanbod van terreinen aan elkaar koppelt. “Het is momenteel niet duidelijk of de betrokken boer er nog vermeld wordt, maar we gaan dit zeker bekijken”, aldus Van Reusel. “Met een zwarte lijst zijn we eerder voorzichtig. In dit geval lijken de klachten wel te kloppen, maar dat is niet altijd te controleren.”

Nu op sociale media steeds meer gedupeerden opduiken, probeert Ruben Goelen van Chiro Weerde de dossiers over Hotton te centraliseren om ze in hun geheel te kunnen doorsturen naar Chiro Nationaal en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ook zijn Chirogroep kreeg in het verleden te maken met gelijkaardige situaties bij dezelfde boer. “Op 19 april belde hij ons om te zeggen dat het terrein niet beschikbaar was door werken. Maar we hadden al wel een voorschot betaald. Dat proberen we sinds april terug te krijgen zonder resultaat. Door de dossiers nu te bundelen, hoop ik dat de nationale leidingen dit juridisch mee in handen kunnen nemen.”

De boer was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen