Videospeler inladen...

Sportvliegtuigje komt neer op de weg in Brugge, parachute voorkomt zware crash

In Brugge is een sportvliegtuigje gecrasht op de weg. Het vliegtuig kwam dankzij een parachute heel traagjes terecht op de Torhoutsesteenweg in Sint-Andries. De piloot kon na de noodlanding zelf uit het toestel stappen en is lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Het ongeval gebeurde even na 14 uur vanmiddag. De politie kreeg binnen dat een sportvliegtuigje in de problemen was. Op de beelden zie je het vliegtuig bengelen aan een parachute. Op die manier kon de piloot zichzelf én het vliegtuig redden (bekijk de beelden hieronder).

Ooggetuige Haroon zag alles gebeuren: "Ik hoorde iets in de lucht, hoorde een parachute opengaan en zag dat het vliegtuig aan het neerstorten was. De piloot heeft erg veel geluk gehad". 

Het vliegtuigje, een Dyn'Aéro MCR01, kwam terecht op de drukke Torhoutsesteenweg in Sint-Andries. De brandweer was snel ter plaatse om het vliegtuig brandveilig te maken. "De piloot is lichtgewond, maar werd voor de zekerheid naar het AZ Sint-Jan in Brugge gebracht", zegt politiecommissaris Dirk Van Nuffel.

De luchtvaartpolitie onderzoekt nu hoe het ongeval gebeurd is.

Parachute?

De parachute die gebruikt werd om een harde crash te vermijden, is een zogenoemde “Whole Aircraft Rescue Parachute System”: een parachute dus om een volledig vliegtuigje te redden. 

Net als bij een schietstoel kan een piloot dit systeem activeren als zijn toestel in de problemen komt. Als de piloot aan een hendel trekt, wordt de parachute ontgrendeld en opengeplooid, zodat het vliegtuigje dat eraan hangt een relatief zachte landing kan maken.

BEKIJK - Het vliegtuig stort neer in Brugge, de piloot stapt ongedeerd uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen